• NEXUS6
    #13
    Már most is többé kevésbé igy működik a net, csak éppen az, aki nem kap pénzt manapság, nem részesedik az internet előfizetésekből az ott nyer a neten, hogy bizonyos költségeket megtakarithat: hirdetési költség, postaköltség, olcsó információ forrás, új kapcsolatok, gyors és olcsó programfrissitések, stb.

    A net viszont nem csak hagyományos üzleti/pénzügyi/jogi kérdéseket vet fel, lásd fájlcserélő rendszerek. A net olyan kapcsolatokat hoz létre az emberek között, ami nem konvertálható/nem fejezhető ki egy az egyben pénzben.

    Kezdődik az egész a hagyományos kalóz dilemmánál, azzal, hogy egy pénzben (is) kifejezhető értékkel rendelkező fájlt ellopok/lemásolok nem "közvetlenül" kárositom meg annak tulajdonosát, hiszen nem is biztos hogy rendelkezek azzal a pénzmennyiséggel amennyivel a terméket jogosan megszerezhetném. Ezért a károkozás erről az oldalról nem érvényesül, hiszen amivel eddig sem rendelkeztem, azzal illetve annak be nem fizetésével nem tudom megröviditeni a tulajdonost. Másrészt ugye azzal, hogy lemásolok valamit, azzal még nem tettem lehetetlenné annak további másolását, eladását, vagy is a privát célra történő fájlmásolás szerintem nem megfogható módon sérti a szerzői jogokat. Más kérdés a jogosulatlan üzleti felhasználás, illetve az, hogy ha már letöltöttem x együttes összes albumát a netről, akkor már valszeg nem fogom megvenni cd-n.

    A zenei kiadók szerintem már soha nem fognak olyan összegű bevételt produkálni, mint az internet elött. Majd a szélessávú internethozzáférés elterjedésével, ugyan ez a sors vár a film és a játék kiadókra is. Csak úgy élhetik túl a helyzetet, ha találnak olyan dolgot, ami felveszi a versenyt az internettel, mint egésszel és nem csak egyenként harcolnak a kalózok ellen. Mert az interneten egy szinten mindenki kalóz, hiszen olyan szolgáltatásokhoz jutsz hozzá akár ingyen, amiért régebben az USA védelmi minisztériuma, valamikor milliárdokat fizetett;)