Cat aszonta, nyissunk 1-et
  • Cat #88
    Magyar ásványvíz a világ legjobbja

    Magyar siker született az idei párizsi ásványvíz világkiállításon, a szénsavmentes kategóriában a világ legjobb vizének a Duna-Tisza közén működő Szentkirályi Ásványvíz Kft. terméke bizonyult; az ásványvíz Oscar-díjat csütörtökön veszi át Balogh Levente ügyvezető igazgató Párizsban - közölte Balogh Sándor, a cég alapító tulajdonosa.

    Balogh Sándor elmondta: az ősi tiszta vizekre jellemző ózondús illatú, édesvíz ízű szentkirályi ásványvíz fogyasztása mindenki számára, köztük csecsemők részére is ajánlott. Nitrit- és nitrátmentes, alacsony a nátriumklorid tartalma, és az emberi szervezet számára létfontosságú ásványi anyagokat - így a csontépítéshez nélkülözhetetlen kalcium-ionokat és az anyagcsere, a szív-, érrendszer normális működését segítő magnézium-ionokat - is tartalmaz.

    A tulajdonos tájékoztatása szerint a szentkirályi székhelyű gazdasági társaságot 3 millió forint alaptőkével az elmúlt évben alapította - mint anyavállalat - a magyar tulajdonban lévő, családi vállalkozásként már 1989 óta működő VITAPRESS Kft. Az anyavállalat 2003-ban 3,5 milliárd forint árbevételt, és 140 millió forint nyereséget ért el. Az ásványvízből 600 millió forint bevétele származott.

    Az üdítőitalokat, gyümölcsszörpöket, -porokat, ételízesítőket a hazai piacon értékesítik, míg az alkoholmentes gyerekpezsgőket a belföldi piacon kívül 3 kontinens 24 országába szállítják. Balogh Sándor elmondta: az ásványvíz értékesítés eddig veszteséges volt. E tevékenység nyereségessé tételére hozták létre a jelenleg 60 embernek munkát adó Szentkirályi Ásványvíz Kft.-t, ahol az idén már évi 15 millió palackot töltenek meg a 270 méter mélységű kútból nyert vízzel.

    Megjegyezte: a középvállalatok közé sorolható VITAPRESS az elmúlt 14 év alatt mindössze egyszer kapott állami támogatást; tavaly a Széchenyi terv keretében 30 millió forintot nyertek el, aminek segítségével az ételízesítőket kockázó gépet helyezték üzembe.

    A tulajdonos reményét fejezte ki, hogy a világsiker nyomán állami, külföldi, vagy banki támogatást kaphatnak, és - a májusi szezon indulásáig - energia megtakarítást és minőséget is javító nagyobb kapacitású gépsort helyezhetnek üzembe a szentkirályi telephelyen, ami természetesen létszámbővítéssel is járna.