Vajon egy moderátor tévedhet? És elismerheti azt?
  • marcio mela
    #241
    Kedves Balázs Richárd!

    Ultra­könnyű mikro­repülő­gép Svájcbólc. cikkedben 2006. április 16. 17:08, Vasárnap azt írtad ... méretei azonban akár egy rovar méretére is lecsökkenthetők, nyilatkozott a projekt vezetője, Jean-Christophe Zufferey. Hozzátette, hogy mint sokan mások, ők is a rovaroktól - konkrétan a legyektől - merítettek ihletet...


    A rovaroknak nincs propellere ugye.

    A cikkben közölt gép méretei és adatai:


    Ilyen méretben ultrakönnyű repülőgépeket azt hiszem évtizedek óta készítenek,persze elektrónika és irányítás nélkül nélkül.Bár ki tudja,annyi zseni volt korábban is.Talán már ezt is megoldották.

    A rovarok viszont aprók.Nem fognak mondjuk 15 cm-re nőni.A rovarok méretében a levegő másképp viselkedik.Hasonlóan a folyadékokhoz.Ezért a rovarok kvázi úsznak.Ez így nem pontos kifejezés de sokat elárul mi a különbség a rovarok repülése és a kis repülőgép repülése között.Valószínűleg egy rovar méretében nem fog egy ultrakönnyű repülőgép propellerrel repülni.Szárnyakkal fog repülni.

    De lehet neked van igazad és a National Geogrphic-on nyilatkozó egyetemi oktatók;tanárok;professzorok tévednek.

    Ez házilégy ca. 8mm hosszú:(sajnos ez angol)
    Stable fly, Stomoxys calcitrans. Description: Similar to a house fly in size, ca. 5/16 inc long; a gray fly with distinct black spots on the abdomen. A slender, black, piercing mouthpart projects forward from the bottom of the head.


    És így repül:



    Merem remélni a hozászólásom nem vezet rest in peace-hez bár már egyszer megtetted de nincs veled személyes problémám.