Az Univerzum - néhány tény, amelynek ismerete megkönnyíti benne az életet:
  • Dzsini
    #931
    nem ugyanaz volt. a könyvben a kalandozás alapja az, hogy Zaphod Magratheára megy, merthogy ott rengeteg pénz lehet, és híres akar lenni - és mellékesként megismerjük a 42-föld-egér ügyet. a filmben Zaphod a végső kérdést keresi a 42 ismeretében, és a Humma Kavula által követelt puska miatt megy Magratheára ahol Deep Thought is van (erről szó sem volt a könyvben, Magrathea a bolygótervezők bolygója nem az egereké). A könyvben (bár ez csak később derül ki) a vogonokat a filozófus/pszichiáter részleg hajtja nehogy kiderüljön a kérdés, a filmben ez még nem ismert (az esetleges folytatások fényében majd kiderül, bár a teljes Majikthise-Vroomfondel rész kimaradt így nem valószínű), de nagyrészt Questular elnökhelyettes kergetteti Zaphodot és az elnök elrablóját velük. az újraépített földnél valahogy nem okés az, hogy mire kell Arthur feje az egereknek, amikor a helyreállított Földön (ami láthatólag az elpusztítás előtti backup) simán csak tovább kellene futtatni a kritikus 5 percet a programban - a könyvben arról beszéltek hogy előlről kellene mennie, ezért van szükségük egy majdnem-végső állapotú részére a programnak, itt koncepció nélküli az egerek támadása Arthurra, akit marhára nem érdekel a végső kérdés, a könyvben pedig azt kergeti pár könyvön keresztül (meg egy csésze teát)
    tulajdonképpen alapvetően más a mozgatórugója a történéseknek, de ha ez semmiség, akkor legyen nektek könyvfeldolgozás...

    természetesen vannak közös részek - a guide, a bevezető a történetbe, de a végtelen valószínűségi hajtómű csak egy érdekes alakváltó szerkezet és nem okoz mélyebb töréseket a realitásban, a szereplők határokon belül hasonlóak, de csak annyira amennyire a játékban is (ahol például egy elég hosszú rész telik csak a bogárpattintó fenevad gyomrában(!!), Damorgan-on meg ilyesmi érdekességek), mégis mindegyik Útikalauz történet. más realitások, más történetek, más kimenetek. a Guide II jól látta, hogy minden realitás a Minden Létező Dolog Kusza Összevisszaságában benne van, és minden ami megtörténhet meg is történik. a történet pedig kerek egész, és egymástól függetlenül folyik minden általunk megismert formájában.