Az Univerzum - néhány tény, amelynek ismerete megkönnyíti benne az életet:
-
- Na jó, akkor ezt hagyjuk - mondta Ford. - Úgy értem, ide hallgass. Tudod-e... tudod-e, hogyan is pattant elő ez az egész Univerzum valójában?
- Nem nagyon - mondta Arthur, azt kívánva, bár sose bonyolódott volna ebbe az egészbe.
- Nem baj - mondta Ford -, akkor képzeld el ezt. Oké? Itt egy kád. Oké? Egy nagy, kerek kád. És az egész ébenfából van.
- Miből? - kérdezte Arthur. - Harrodsot elpusztították a vogonok!
- Nem számít.
- Mindig ezt mondod.
- Ide hallgass.
- Oké, oké.
- Itt ez a kád, érted? Mondjuk, hogy itt van. És ébenfából van. És kúp alakú.
- Kúp alakú? - csodálkozott Arthur. - Miféle...?
- Sss! - intette le Ford. - Kúp alakú, és kész! Szóval, fogod a kádat, és teletöltöd finom, fehér homokkal. Világos? Vagy cukorral. Finom, fehér homokkal és/vagy cukorral. Akármivel. Nem számít. Cukor is megteszi. Amikor aztán tele van, kihúzod a dugót... Figyelsz?
- Figyelek.
- Szóval kihúzod a dugót, és az egész kiörvénylik. Érted: kiörvénylik a lefolyón.
- Értem.
- Dehogy érted! Nem értesz te semmit. Még el sem jutottam a cseles részhez. Akarod hallani a cseles részt?
- Miféle cseles részt?
- Na, akkor elmondom neked a cseles részt.
Ford erősen törte a fejét egy darabig, megpróbálván felidézni a dolog cseles részét.
- A cseles rész - mondta - a következő. Szépen lefilmezed, ahogy a cukor kifolyik.
- Cseles - ismerte el Arthur.
- Szerzel egy felvevőt, és lefilmezed az egészet.
- Cseles.
- A cseles rész nem ez. A cseles rész az - most már emlékszem -, szóval, az a cseles része a dolognak, hogy aztán visszafelé játszod le a filmet a vetítőben!
- Visszafelé?
- Úgy van! Épp ez a cseles az egészben. Szépen leülsz, és nézed, ahogy az egész cukor fölfelé kavarog a lefolyóból, és megtölti a kádat. Érted?
- Szóval így jött létre az Univerzum? - kérdezte Arthur.
- Nem - felelte Ford -, de nagyon megnyugtató látvány.
Ford a poharáért nyúlt.
- Hol van a poharam? - kérdezte.
- A földön.
- Aha!