-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
kiskorúbézoltán #92396 A kérdéses vetőt érdemes Hirtenberger 120mm mortar-ként is keresni, de videót én sem találtam még a működéséről. Arra sem jöttem rá, hogy a cső elején az a valami mi célt szolgál.
Viszont keresés közben találtam egy régebbi - 2017-es - videnyót egy holland 2016-os aknavető baleset okainak összefoglalójáról.
Nagyon röviden a csőbe ejtett gránát kilövéskor rögvest fel is robbant.
Természetesen volt vizsgálat, ami kiderítette, hogy nagyjából amit lehetett elhibáztak, egészen a beszerzéstől a felhasználásig. (Avagy amikor a vérprofik tényleg telibeszarták a technikát. Ha Aksurv erre járna.)
Leginkább azért is érdemes megnézni a videnyót, mert a (távoli)szomszéd serege ugye a pázsithoz hasonlóan mindig zöldebbnek, esetünkben profibbnak látszik. Aztán ott is besikerülnek időnként elhibázott dolgok.
Anno, fiatal lánykoromban, minden lövészetről minden lőszerrel el kellett számolni, de nem csak úgy, ellőttük oszt jó'van.
Az irányított rakettyákról gyári szám szerint, az aknagránátokról sorozat szerint, jelentést kellett írni, hogy mikor, hol, milyen körülmények közt, hogyan működött.
Eleinte felesleges bürokráciának gondoltam, de kiderült, hogy meglehetősen messzire elérnek ezek a dolgok, elolvassák azokat olyanok akik értik is a dolgot és néha meglepően messziről - bürokráciában messziről - érkeztek konkrét kérdések vissza a mezei júzerekhez, azaz hozzánk.
Szóval, amellett, hogy a környékén sem vagyunk a holland sereg szinvonalának, én azt mondanám, hogy - legalábbis úgy 10 évvel ezelőttig - a fegyverzettechnikai logisztikánk elég jó volt. Szerintem(!!!) náluk ilyen nem történt volna meg.
Természetesen az is lehet, hogy a hollandoknál is csak fatális véletlen volt.
Angol, de jól érthető és felíratozott is, gyenge angollal is könnyen érthető anyag.