-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
katz: Az XM8-n kívül mi van még versenyben az amiknál, mert én másrol még nem hallottam és azt írtad "egyik esélyes"
Cifu: A tendert kb. két hete írták ki, tehát sokat nem lehet tudni még, de biztos lehetsz benne, hogy a nagyobb fegyvergyártó cégek (Springfield, Colt, FN, stb.) ott lesznek.
katz: ezt még nem tudtam. Azt hittem, már rég megvan a tender, lévén az XM8 ugyancsak előrehaladott állapotban van és más, konkurens fegyverről nem nagyon láttam semmit. Tudsz te ilyenekről? Nagyon érdekelne. (inkább a Haditechnika topicba válaszold meg, azt sűrűbben nézem és gondolom mást is érdekelne)
Más ilyen fegyvercsaládról még nem tudok, de szinte boritékolható, hogy lesz egy M16/M4 tokszerkezetre épülő változat (mondjuk Colt?), meg szerintem ott lesz a Steyr az AUG A2-vel (vagy talán egy még újabb változattal?), az FN is biztos ott lesz, kérdés hogy mivel, az F2000 közvetlenül nem felel meg a kiírásnak, tehát módosítani kell, a másik lehetséges megoldás, hogy fogják, és a SCAR-L köré építenek egy családot. A szivatás ebben az, hogy a sereg kiirásában szerepel, hogy egy kész fegyvercsaládot várnak, és nem egy olyat, amit most kezdenek el fejleszteni...
Az XM8 eredetileg még az XM29 'oldalbordája' volt, az XM29 OICW "gépkarabély" részére épül, vagyis gyakorlatilag a HK G36 kicsit továbbfejlesztett változata. Az elképzelés szerint az XM8 váltotta volna le az M16/M4 családot, az XM29 pedig a gránátosok M16/M203 ill. M4A1/M203 fegyverét. Később ez alaposan megváltozott, a HK és kis csapata szorosan együttműködve az US ARMY-val szépen egy modulszerű fegyvercsaláddá bővítette ki az XM8-at (szubkarabély, gépkarabély, mesterlövészfegyver és könnyű géppuska), amit még megfejeltek az XM320 gránátvetővel (ez az HK AG36 fejlesztett változata), amely pedig az M203-at váltotta volna.
A tender elvárásait Itt olvashatod, de a tendert csak nemrég hirdették ki, és (csakhogy könnyű legyen az életünk) az egészet az OICW program keretében keltették életre (vagyis bár az "OICW"-ről mindenkinek az XM29 ugrik be, úgytünik, hogy erről le kell szoknunk villámgyorsan).
A főbb irányelvek amúgy:
-Egy kész (nem kifejlesztésre váró) fegyvercsalád, amely magában foglalja a következő négy fegyvert: szubkarabély (nagyon rövid gépkarabély), gépkarabély, mesterlövész változat és könnyű géppuska.
-Az Szubkarabély, Karabély és Mesterlövész változatok alkatrészeinek 80%-a csereszabatosnak kell lennie, a könnyű géppuska változat alkatrészeinek 50%-ban kell megegyeznie a másik három változatéval. A változatok közötti átszerelést az egységeknél is megoldhatóan kell biztosítani (tehát Joe Közlegény leül a sátorban, és szépen csinál egy könnyű géppuskát a szubkarabélyából).
-A fegyvernek a NATO szabvány M855 és M856 lőszert kell tüzelnie (nesze neked 6.5mm Grendel és 6.8mm SPC lőszerek, amelyeket tavaly már igyekeztek belobbyzni a sereg szívébe).
-A fegyverek hatásos lőtávolságai a következők legyenek: Szubkarabély: 150m, Gépkarabély: 500m, Mesterlövész és Könnyű géppuska: 600m.
-Megbízhatósági elvárások gépkarabélynál: 18000 lövés III. szintű hibáig (olyan meghibásodás, amelyet a katona maga nem képes megjavítani), 2300 lövés I. vagy II. szintű hibáig (I. szintű az, amelyet 10 másodpercen belül a katona a harctéren maga is el tud hárítani, II. szintű az, amelyet a katona 10 másodpercen túl tud csak elhárítani, de a megfelelő eszközökkel maga is el tudja végezni a javítást). Géppuska esetén a III. szintű hiba szintén 18000 lövésenként fordulhat elő, az I. és II. szintű elvárás viszont 1900 lövés.
-Kétkezes használtara tökéletesen alkalmasnak kell lennie (tűzváltó kar, felhúzókar, tárkioldó illetve zárakasztó kioldója, továbbá balkezes lövész esetén a kivetett hüvely nem okozhat problémát a lövésznek).
Namost a tenderről ordít, hogy az XM8-ra szabták, talán még a Steyr AUG A2 felelne meg neki, de úgy ennyi. Kétlem, hogy a Springfield és társai azonban ölbe tett kézzel ülnének, szóval szerintem valamivel a többiek is ki fognak rukkolni...