10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
 • molnibalage83
  #78263
  (Szerintem) azért sipákolnak, mert az hajót simán megeszi egy kétirányú lightos ASM támadás is AEGIS vagy ARH-s ESSM nélkül. Tehát olyan hajóval kell parközelbe menni a Z. védelmére, ami nem stealth, ergo mi értelme a Z-nek? Szerintem semmi.

  A hajó lényege csak az lenne, hogy PGM CAS-t adjon 70-100 km-ig. 800k USD / lőszerrel ez hülyeség (meg összesen van 150 db, ami 0 mennyiség, ezrével dobálták a PGM-et COIN háborúban is), mert még B-1-gyel CAS-t adni olcsóbb megoldás ennél és lényegesen nagyobb területet fed le és multifunkciós a B-1, mert nem csak CAS-t képes adni. Ok, van BGM-109 a hajón, de az sem olcsó és elsősorban statikus célok ellen jó csak, kivéve a legújabb változatokat.
  Összefoglalva.

  -A Zumwalt jelenleg nem képes tűztámogatást adni a lőszer probléma miatt.
  -A Z. nem képes megvédeni magát, tehát AB romboló kell mellé. Ami nem stealth.
  -Az AB rombolón szintén van BGM-109, ha kell.
  - A repcsis, helis CAS olcsóbb vagy akár USMC M109 és Copperhead szerű dologgal CAS és annak reakcióideje kisebb, jobban szorható a képesség és PGM lőszer nélkül a területtűzre is képes az M109.

  Akkor ezek után felmerül a kérdés, hogy minek Zumwalt...? Egyszerűen a hajónak annyira semmi értelme, hogy az valami vicc...
  És komolyan, ez az ország képes volt megnyerni a hidegháborút és olyan sikeres fegyverrendszereket összerakni, mint akkor? Komolyan mondom, hogy a hidegháború döntéshozói és mérnökei forognak a sírjukban. Szó se róla, az AB is a hidegháború maradéka, mert a '90-es évek elején kezdték tolni őket kifelé. A Virgina tengókat leszámíva és a szintén Nimitz legacy CVN-eket leszámítva amit a US Navy előad, az már a kabaré szintjén van helyenként az LCS programot és ezt nézve is. A US Navy teljesítménye és döntési képessége meg a feladat meghatározása terén valahol a 2-es alá szintjén van a hidegháború vége óta. A Super Hornet beszerzése volt még logikus lépés és az E-2D + SM-6. Kb. és ennyi a nagy programok terén

  Cifu posztja szerint a Z. egy koncepció maradéka, mert a mellett levő osztályokat törölték. Ezután élből törölni kellett volna a vérbe az egészet, most egy rakás pénzért kapnak egy olyan harceszközt, amit szinte lehetetlen használni. COIN háborúban szart sem ér, mert a COIN háborúk tapasztalata az, hogy nem tengerközelben zajlanak, mert ott nagyváros, sok pénz és stabilitás van emiatt. Aki ebbe bekavar, pofáncsapják. (Szomáliát leszámítve, de azt is lerendezéték azóta. ) Tehát CAS-t nem ad. BGM-109-cel kecskepásztorokra lövöldözni kicsit drága és overkill, egy orosz full ASM támadást nem képes AB romboló nélkül túlélni. És mindenzt olyan kurva drágán, hogy az valami iszonyat.