10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Cat #717
    Tíz magyar katona sérült meg Irakban

    Szerdán reggel két nagy erejű robbanás történt Irakban, a többnemzetiségű hadosztály al-hillahi bázisánál. A robbanásban tíz magyar katona sérült meg, kettejük állapota súlyos, de nem életveszélyes - közölte a Honvédelmi Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint a magyar szállítózászlóalj a merénylet után is folytatja feladatainak végrehajtását.

    A Honvédelmi Minisztérium honlapján közzétett tájékoztatás szerint szerdán reggel hét óra után nem sokkal két nagy erejű robbanás volt az al-hillahi bázisnál, a magyar szállítózászlóalj lakóépületeitől mintegy száz méterre. A robbanásban tíz magyar katona sérült meg, kettejük állapota súlyos, de nem életveszélyes - közölte Matyuc Péter, a tárca kommunikációs főigazgatója.

    Öngyilkos merénylők

    A lengyel vezetésű, többnemzetiségű hadosztály bázisánál bekövetkezett robbantásokat is öngyilkos merénylők okozták. A HM közölte: a helyszíni vizsgálatok szerint két teherautó hajtott a tábort övező védműveknek. Az első valószínűleg megpróbálta felrobbantani azokat, hogy a másik az így keletkezett nyíláson behajtson a tábor területére, és ott robbantsa fel magát. A betonakadályok azonban mindkét teherautót megállították, így azok a tábor szélén robbantak fel.

    A robbanás helyszínén 15 méter átmérőjű, két méter mély kráter keletkezett. A jelentős anyagi károkat okozó detonáció következtében a magyar szállítózászlóalj épületeinek ablakai kitörtek, a szétrepülő ablakszilánkok több embert megsebesítettek. Hírügynökségi jelentések szerint a robbanás erejéről tanúskodik, hogy a két terrorista maradványait a támaszponttól 200 méternyire találták meg.

    Bagdadban és Babilonban ápolják a súlyos sérülteket

    A magyar katonák közül tízen orvosi ellátást igénylő sérülést szenvedtek, közülük kettőt súlyos, de nem életveszélyes állapotban egy babiloni és egy bagdadi kórházba szállították, ahol szakorvosi ellátásban részesültek. A lengyel kontingens szóvivője szerint a terrortámadásban tíz magyar, hat lengyel és egy amerikai katona sebesült meg, egyikük sincs életveszélyben. A merényletben öt iraki életét vesztette - az elhunytak közül kettő nő -, valamint legalább harminc iraki megsebesült.

    A Magyar Honvédség a sérültek családtagjait értesítette - közölte a HM. A robbanások után valamennyi nemzet katonái azonnal szigorították a biztonsági intézkedéseket. Jelenleg folyik a károk felszámolása, a robbantás körülményeinek kivizsgálása. A HM tájékoztatása szerint a magyar szállítózászlóalj a merénylet után is folytatja feladatainak végrehajtását Irakban.