10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    #707
    Nos azért nem olyan gyors a reakcióideje egy Tunguskának, hogy pár másodperc alatt egymásutánban képes legyen 5-10 légi cél elpusztítására. A tankok légvédelmi géppuskája pedig legtöbbször nem stabilizált, tehát meg kell állni ahoz, hogy reális esély legyen a találathoz - sokkal könyebb célpontott nyújtva. Az olyan rakéták, mint a Brimstone könnyűek, olcsóak (legalábbis a Hellfire-hoz képest), megbízhatóak és halálosak - az én feltevésem szerint ha 20db miniheli megtámad egy páncélos egységet (mondjuk 12db T-80, 2db Tunguska és 24db BMP-3), akkor:

    I. verzió: alapból megpróbálják kilőni a két légvédelmi járművet, mondjuk teszik ezt 4-6 jármű veszteséggel, utána viszont szabad préda a többi jármű, ha a megmaradt heliknek 2-2 Brimstone-juk van, akkor ez 28-32db rakétát jelent! A célok kilövéséhez alig pár másodperc kell, és még a cél tévesztett és esetleg duplán kilött járműveknél is olyan 20 kilőtt járművel számolhatunk a két Tunguskán kívűl!

    II. verzió: A helik előre megbeszélt módszer szerint láncban támadnak. Egy-egy heli megy a tunguskákra, a többi pedig saját célt választ magának, és egyszerre támadnak, majd gyorsan el is tünnek. Tegyük fel mindkét tunguska megmaradt, és lelőtt mondjuk 6-8 helit (az első támadás max. 10-15 másodperc körül lehet!). Ideális esetben ekkor is 20 célpont jármű megsemmisült (ha a Tunguskák egyik helit sem lőtték le rakétaindítás elött), de ha reálisan nézzük, legyen 12 elpusztított cél. Második rárepülésnél már felkészültebbek a védők (még mindig csak kb. egy perc telt el az első támadás óta!), de már kevesebb célpontjuk van, tehát nehezebb is a dolguk (6-8 heli veszteség). Ideális esetben a második támadás 12-14 céljármű pusztulásával számol, reálisan legyen mondjuk 8. Ha innen nézzük, akkor 12-16 heli és személyzete elvesztése árán minimum 20 harcjármű és annak személyzete (harckocsiknál 3-3 fő, BMP-knél 10-10 fő) pusztult el, sikeres támadás esetén azonban 34db harcjárművet sikerült elpusztítaniuk a 38-ból!

    Nem vitás, hogy erre képes lenne 4db Eurofighter vagy F-18E is, de a 4 vadászbombázógép ára akár a 200 millió $-t elérheti! A 20db mini-heli viszont rakétákkal együtt sem kerülhet többe 10 millió $-nál! A Tunguskának pedig ugyanúgy lenne esélye a vadászbombázók lelövésére is, és egyetlen vadászbombázó elvesztése többe kerülne, mint 4 teljesen felszerelt, 20 gépes mini-helikopter egység!

    De mint korábban is írtam, a politikusok ilyen emberveszteségbe nem mennének bele, egyszerűen nem megengedhető. Persze ez nem jelenti azt, hogy teljesen el is kell felejteni - mondjuk Kína számára az ilyen mértékű embervesztség mind politikailag, mind katonailag tökéletesen elfogadható...