10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
 • [NST]Cifu
  #69902
  Igen, a sok ballépés után az Oliver Hazard Perry osztály talán a legjobban sikerült felszíni hadihajó volt az US NAVY-ben. Mindezt úgy, hogy a hajóosztály nem sok szeretetet kapott a flotta vezetésétől, akik a nukleáris meghajtás és az AEGIS rendszer bűvöletében éltek, és csak kényszerből foglalkoztak vele (a II.Vh-ból származó hagyományos rombolók kivonásakor, azok konvojkísérő és ASW feladatkörét kellett valahogy pótolni).

  Ehhez képest az egykaros Mk.13 rakétaindító, és a hozzá passzolt Harpoon és SM-1 rakéták miatt egy igen potens kis hajó lett, apróbb tervezési hiányoságokkal (mindössze egy hajócsavarja van, illetve az aluminium felépítmény az elején hajlamos volt a repedésekre, törésekre - hasonló gonddal amúgy az LCS is küzd).

  Az OHP helyzetét az US NAVY-n belül nagyszerűen mutatja az, hogy noha több, mint két tucat példánya volt még rendszerben a 2000-es években, az SM-1R kivonása után nemes egyszerűséggel megfosztották minden rakétafegyverzetétől (a Harpoon-okat is ugyebár ugyanarról az indítóállásról indították, mint az Standard rakétákat). Az US NAVY soha nem is kezdeményezett komolyabb feljavítási programot az OHP-hoz, a DDX/CGX, majd az LCS programra fordították minden figyelmüket. Ez azért "szép" gesztus, mert egyfelől a hajókat továbbra is azonos küldetésekre, sokszor magányosan küldték ki a tengerre, másfelől pedig azért, mert miközben iszonyatos pénzeket tapsoltak el a különféle Burke-fejlesztésekre, illetve a Zumwalt és LCS programok előkészületeire, az OHP fejlesztésére egy fityinget sem költöttek. Már a 2000-es évek végén általános volt, hogy a kivont hajókból szereltek át alkatrészeket, mert újakat nem rendelt a NAVY a fregattok számára. A haditengerészeten belül a fregattok gúnyneve a "Ghetto Navy" (Gettó Haditengerészet) volt, mivel lestrapált, elhasznált kinézetű hajók voltak, ahol a fedélzeti rendszereket olykor csak úgy tudták üzemeltetni, hogy más (a hajón lévő, kevésbé fontos) rendszerekből szereltek ki ezt-azt.

  A NAVY azt állítja, hogy nincs fejlesztési potenciál az OHP-ban, és ezért kellett őket gyorsan kivonni (az utolsó 28 egységet 2010 és 2015 között vonták ki). Ez azért hazugság, mert az ausztrálok az Adelaide-osztály (az OHP saját elnevezése náluk) feljavításakor integrálták az SM-2(MR) és az akkor legújabb RGM-84E Harpoon rakétákat, sőt, egy 8 cellás Mk.41 VLS is került rá, és ebbe 32db EESM.


  A HMAS Darwin, látható az Mk.13 előtt a nyolc cellás VLS


  A törökök szintén hasonlót csináltak a saját nyolc OHP-jükkel (ők "G" osztálynak hívják)...