10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Cvd
    Amikor én voltam katona ('97), akkor a tiszti iskolások vállapján voltak "rangok", meg lehetett mondani hogy melyik évet végzik. Az elsőévesek vállapja őrmester, a másodéveseké zászlós, a harmadéveseké hadnagyi volt, azzal a megkülömböztetéssel hogy volt rajtuk egy "T" betű szerű felvarrás. Hosszában a vállapon egy csík, a csillagok előtt meg keresztben egy rövidebb. Hogy ez valódi rangot jelentett-e vagy csak jelzésértéke volt azt nem tudom.
    Akkoriban volt még egy érdekesség a Főtörgyzászlósokkal kapcsolatban ami valszeg nem változott, mégpedig az hogy nem nagyon szaladgált élő közülük. A zászlósi fokozatokkal nem lehetett kezdeni, így szépen felfelé araszolva lehetett csak oda eljutni. A hosszú szolgálat elismerésére haláluk után szokás volt előléptetni a katonákat, de ugye tiszti rangot nem kaphattak, így a legmagasabb rang a Főtörzszászlós volt. És hogy legyen mit adni posztumusz, így a katonák életükben maximum a Tözszászlós rangig jutottak. Én személy szerint nem is láttam élő Főtörzszsászlóst, egyszer egy katonai temetésen lőttem díszsortüzet egynek Kecskeméten, aki posztumusz kapta meg.