10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • ambasa
    Először is, ha egyszerűen akarnák kibújni a kérdés alól, akkor visszakérdeznék, hogy mire is kellene nekünk, egy olyan helikopter ami el tud vinni 80 katonát, vagy 20 tonnát?

Ha bonyolultabban, akkor megnézném, hogy a jelenleg piacon lévő 3 nehéz szállító helikoptert ki és mért és mire használja. Szerintem ilyen helikoptert akkor szerez be egy állam, ha jelentős légideszant csapatokkal rendelkezik (akár nehéz fegyverzettel), és/vagy nagy kiterjedésű de szerényebb/korlátozottabb szárazföldi közlekedéssel rendelkezik, esetleg magas hegyvidékkel.

Ezek után nézd meg a vikipédiában az alkalmazókat, illetve azt, hogy ezek egy része már megvált ezektől a technikától, vond le belőle a presztizs haderőt építő államokat, illetve azokat akik örökölték és kényszerből alkalmazzák, akkor nagyjából, ha jól láttam marad Hollandia a kivétel, akiről viszont tudjuk, hogy szeret szakosodni, illetve el tudom képzelni, hogy árvízvédelmi okok is közre játszanak abban, hogy rendszerben tartja.

Ezek után nálunk melyik feltétel indokolja a rendszeresítést? Miért pont Mi-26 és nem a két amerikai konkurense, amelyek valószínűleg ugyan drágábbak, de hosszabb távon stabilabb alkatrészellátással rendelkeznek és kedvezőbbek az üzemeltetési feltételeik (nem csak a fogyasztás számít, sőt)?

TG

Mi-26