10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • ambasa
    Szerintem ilyen kategóriájú helikopter teljesen felesleges az MH-nak.

Szerintem az MH-nak és mondjuk egy Magyar Köztársaságnak illene lennie és egy ekkora és ilyen gazdagságú államnak fent kellene tudni tartania minimum:
    -8-12 db könnyű szállító helikopter kiképzési és futár feladatokra, esetleg felfegyverezhető (Bell 206/OH-58, vagy Hughes 500/OH-6) az európai típusokat nem ismerem, de szerintem túl elektonizáltak egy ilyen célra és ezért túl drágák. Megjegyzem 2000-ben vontuk ki a Mi-2-eseket és érdekes módon senki sem verte a palávert, hogy milyen fontos képességek szűnnek meg, és most mivel gyakorolnak majd a helikoptervezetők, nem úgy mint most a maradék 3-4 Albatroszunk esetén. Na mindegy. Amúgy ha az információim nem csalnak ebben lesz változás, de olyan igazi magyaros megoldással.
    -12 db közepes szállító helikopter (Mi-8MT/Mi-17x) nálam ebben a kategóriában ez áll a képzeletbeli 1. 2. és 3. helyen a negyedikre bejön az UH-60. Sajnos ezek a helikopterek, pont a kiképzőgépek hiányában sokkal jobban fogyasztják az üzemidejüket, mint az indokolt lenne, és ezért hadrafoghatóságuk alacsonyabb a szerintem elvárhatónál.
    -8 db harci helikopter
    Működőképes Mi-24 éjszakai harcképességgel, de nem számolnák fegyverzetcserével. Szerintem ez a legminimálisabb korszerűsítés, de ennél többet beleölni nem érdemes. Akármennyire is a legkedvesebb gépen csak rövid távon számolnák vele, hosszabb távon használt AH-64 (akár még egy A típus is szóba jöhetne ha segélyként kapnánk, nem ragaszkodnák a Longbowhoz feltétlenül).

Hosszabb távon nem számolnák orosz technikával (akármennyire is a szívem csücske) mivel NATO tagok vagyunk és erős üzemidőkorlátokkal rendelkeznek, ez alól kivétel a Mi-8MT/Mi-17x. Szerintem ma a piacon a legkedvezőbb áron és a legkedvezőbb üzemeltetési feltételekkel amerikai helikoptereket lehet beszerezni, ezért hosszabb távon ezekkel számolnák, viszont szerintem teljesen felesleges arról álmodni, ezek legújabb változatáról.

Alapvetően nem értek egyet azokkal akik, az MH-t olyan csúcstechnika leküzdésére akarják felkészíteni ami semelyik mostani, vagy esetleges jövőbeli potenciális ellenfelünknek nincs.

TG