10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
 • ambasa
  #44579
  Vagyis önmagában semmi, akkor nem lenne egyszerűbb a meglévő eszközein képességeit növelni (mondjuk azokhoz beszerezni megfelelő mennyiségű fegyverzetet), mint egy újabb játékszerre fecsérelni az amúgy is korlátozott anyagi és személyi erőforrásainkat?
  Olyan jól áll a honvédelmi képességeink, PRT-hez vegyünk gépeket? Tényleg alkalmas CAS-ra egy könnyű harci gép (valahogy aki megengedheti magának nem ilyeneket használ) lásd Izrael?

  Csak a félreértések elkerülése véget, az ALCA nem gyakorló gép, együléses, ahhoz, hogy átépítsék keményen fizetned kell. Az NATO haderők jelentős része a hidegháború végéig tartott rendszerbe ilyen többfeladatos gépeket (Alpha Jet, G-91), aztán az elsők között szerelte le ezeket (kivétel az AMX) vajon miért. Biztos úgy gondolkodtak, hogy egy Alpha Jet amellett, hogy olcsó, egyenértékű egy Tornado CAS képességeivel, vagy esetleg azt mondták totális háborúban még csak-csak beküldöm amim van az ellenség fölé, de ma már azért nem tenném meg? Mellesleg az üzembeállításáért is keményen fizetned kell mert egy legalább 5 éve álló gépen mielőtt felszáll minimum egy közepes javítást végre kell hajtanod, (gumi alkatrészek cseréje stb), amihez viszont szét kell bontani a gépet, mert lehet, hogy a csehek ócóért odaadják a gépet, de a hozzá tartozó szolgáltatásokat és alkatrészeket már minimum piaci áron kapod meg. Elárulom a nyugati alkatrészek nem olcsóak, amit meg a csehek csinálnak azért meg szép pénzt fognak kérni, mert nem hülyék és valahol be kell hozni a veszteségüket. Az alkatrész árak meg különösen jól alakulhatnak egy olyan gépnél amiből kb 40 üzemel (28 cseh és 12 magyar). Pl. ha madárral ütközöl és összetörik az orrkúp, vagy a szélvédő, biztos ócoért fogják adni az újat a csehek.
  Ilyen jelegű gépeket meg emlékeim szerin utoljára az indonézek vetettek be (Hawk 200) a kelet-timori felkelők ellen, de az nem CAS, hanem COIN. Illetve a jugoszláv polgárháborúban használtak. Az ALCA-t szerintem nem lehet használni arra, hogy egy szétbontakoztatott reguláris alakulat ellen sikerrel bevesd,mivel annak megfelelő légiernyője van.

  "nem a mostani kiszolgálószemélyzetben kell gondolkodni."
  Miért megemeled a repülőgép-szerelők bérét, mert én az vagyok és minimum a kétszeresét keresem annak, mintha a katona lennék, úgyhogy hülye lennék elmenni oda (ha meg elmegyek külföldre az 5-10szeresét). Ha csak az ő bérüket emeled (teszed versenyképessé) akkor mit fognak szólni pl a tüzérek. Ha mindenkiét megemeled, akkor még jobban torzul a honvédelmi költségvetés és tovább nőnek a személyi jellegű kifizetések, ami minek a javára nőhet a fejlesztési költségekére, vagyis nem lesz pénzed fegyvert venni hozzá.

  TG

  TG