-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Az angolszász (pontosabban a világviszonylatban etalonnak tekintett amerikai) felosztás nem azonos a magyar meghatározásokkal. A magyar meghatározás szerint géppisztoly a pisztolytöltényt tüzelő automata gépfegyver, csőhossztól, méretétől függetlenül (tehát a Glock 18C és a HK UMP .45 is géppisztoly), noha legtöbbször (olykor még szakirodalomban is) még az AK-47-est is géppisztolynak nevezik. A Sub-Machine Gun esetén a csőhossz a kulcsszó - vagyis ott az AK-74 rövid csövű deszantváltozata (AKM-74S) is SMG-nek minősül.
Beretta 93R és Glock18C nem full automatic pistol inkább???
Azt is használják rá, amennyire én tudom, mindkettő helyes és mindkettőt használják.
A fordításhoz:
A Machine Pistol-ra a géppisztoly a helyes fordítás, a 'gyorstüzelő' jelzőt általában nem sorozatlövő fegyverekre használják (pl. gyorstüzelő ágyú).
recoil-operated self loader: szvsz simán lehetne fordítani "öntöltőnek", de sokat segítene, ha felvázonáld, hogy mivel kapcsolatban, milyen fegyverre, vagy milyen szövegkörnyezetben használják. Lehet, hogy "tömegzáras rendszerű öntöltő (fegyver)" sülne ki a végén.
Single action/double action: ha szakmailag helyesen akarod csinálni, akkor hagyd meg angol nyelvüként, aki ért hozzá, ebbe nem köthet bele, még a szakirodalom is így szokta nevezni. Az más kérdés, hogy ha egy laikus fog ránézni, az valószinüleg csóválni fogja a fejét, és értetlenkedni, miért nincs ez lefordítva....
(ez azt takarja, hogy a lövés kiváltásakor a kakast előszőr megfeszíti az elsütőbillentyű meghúzása (ez a Double), vagy a kakas már megvan feszítve az elsütéskor, és csak kioldja az elsütőbillentyű (ez a Single). Értelemszerűen a Double action esetén az elsütéshez nagyobb erővel kell húzni a ravaszt, éppen ezért a pontos lövés leadásához általában előre megfeszítik a kakast).
(az M60 ismertetőt írom, csak reggel 9 körül elment a netem, és csak most jött vissza...)