-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
ambasa #25957 Szia Cifu!
a golyószóró kifejezés nem orosz eredetű, már (legalábbis ami nekem megvan, de gondolom a korábbiaknak is hasonló a szóhasználata) 1930-as A vezetés kézikönyve, valamint az 1939-es Katonai zseb-lexikon is használja. A golyószórót a raj fegyvereként használja, míg a géppuskát a szakasz fegyvereként. Természetesen ez a Magyar Királyi Honvédségre igaz.
Szerintem a "golyószóró" vagy könnyűgéppuska (legalább is a második világháborúban) a raj támogató fegyvere, míg a géppuska a szakaszé. Tehát így a BAR is könnyűgéppuska a tár méretétől függetlenűl. (aki akarja nyugodtan hasznélja a golyószóró kifejezést rá) A németekre jellemző egyébként az a felfogás, hogy rendeltetés szerint csoportosítják a géppuskáikat, hiszen ugyanaz az MG34/42 villaálványon maschinengewehr, de háromlábú álványon már schwere maschinengewehr. A szovjetek általánosságban a pulemjot kifejezést használják, esetleg kiegészítik, pl. az SzG-nél azzal, hogy sztancija (állványos). A szovjetek a németekkel ellentétben az űrméret szerinti kategórizálást is használták, akár az amerikaiak. A magyar szabályzatok közül, mind DP, illetve az RPD is a "golyószóró" kifejezést használta, de a PKM/PKMSz már a szaknyelv visszatért a géppuskához.
Sajnos ma is vannak önjelölt "szakértők" lásd a Regiment legújabb számának 5. oldala, aki még meg is magyarázza a golyószóró mit jelent szerinte, ezek után nem is csodálkozok, hogy az laikusok miért használják ezt a helytelen kifejezést.
Természetesen a háború utá, illetve más hadseregekben az Te általad leírt rendszer lehet (ehez Én nem értek).
TG
Ui. természetesen az egész hozzászólás nem neked szól, csak az eleje, ne vedd magadra. 8))