10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    #20
    Az Ariete a Fiat-Iveco és az Oto-Melara cégek együtműködésének gyümölcse, a Fiat gyártja a testet a hajtásláncal, az Oto-Melara pedig a toronyért és a lövegért felel. 1995-ben adták át az első példányt az Olasz haderőnek, és 2002 második felében szálították le az utolsó, 200.-adik tankot.

    Fő fegyvere az Oto-Melara által gyártott L/44-es 120mm-es simacsövű NATO-szabványnak megfelelő ágyú, amelynek csövét hőelnyelő burkolattal látták el, valamint füstelszívóval is felszerelték. Az ágyú kétirányú hidraulikus stabilizátorának köszönhetően képes mozgás közben is kellő pontosságot elérni. APFSDS (leválóköppenyes szárnystabilizált páncéltörő lövedék) és HEAT-FS (szárnystabilizált tankelhárító robbanó lövedék) lőszert rendszeresítettek hozzá. A tank tornyában 15, a testben pedig 27 lőszert tárolnak.
    Egy 7,62mm-es párhuzamisított és egy egy ugyanilyen, 7,62mm-es légvédelmi géppuska (a parancsnok buvónyilásánál) egészíti ki a fegyverzetett, ezekhez 2500 lőszert visz az Ariete.
    A védelmet szolgálja a torony két oldalán lévő ködgránátvetők (összesen 8), illetve egy RALM lézer-besugárzásjelző, amely 360°-os lefedettséget nyújt, és jelzi ha a lézer-távolságmérők vagy lézer-célzó berendezések sugároznak a tank irányában.

    A tank tűzvezető rendszerét (név szerint TURMS FCS) a Galileo Avionica készíti, és magában foglalja a parancsnok éjjellátó panoráma-periszkópját, a tüzér stabilizált periszkópját, amely infravörös keresővel is rendelkezik (ehez tartozik egy lézeres távolságmérő is), amelyhez a digitális tűzvezető számítógép tartozik. Ennek érdekessége, hogy a tankon lévő meteorológiai érzékelő adatait is figyelembe veszi. A tüzér periszkópjának képét a parancsnok egy TV-képernyőn figyelheti folyamatosan. A vezető a tank jobb oldalán, elöl foglal helyet és három periszkópja van, melyből az előre néző passzív infravörös érzékelővel van ellátva.
    Az Ariete erőforrása egy Fiat V-12 MTCA 12 hengeres turbó-diesel motor, amely 1300 lóerőt ad le, ezt egy, a német ZF gyártól licencelt automata váltómű osztja le, a váltó négy előre és két hátramenettel van ellátva.
    Maximális sebessége műúton 65km/h.
    Előkészítés nélkül 1.25 méteres, előkészítéssel 4 méteres gázlóképességel rendelkezik.

    Az Ariete bázisán készül a Palmaria önjáró löveg, amely egy 155mm-es NATO tarackkal lesz felfegyverezve. Készül a fejlesztett, C2-es változat, valószinüleg a páncélzatát erősítik meg, valamint a tűzvezető és kommunikációs rendszerét cserélik le a C1-nek.


    Ariete C1


    Ariete C1


    Ariete C2