10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    #1908
    Ezekkel a nagy űrméretű mesterlövészfegyverekkel az a baj, hogy ilyen célra csak korlátozottan használhatóak. Egy 12,7x99-es (ismertebb nevén: .50 BMG) mesterlövészpuska lövedékének torkolati sebessége olyan 850-870m/s. Egy két km-re lévő célig az út legjobb esetben is három másodperc, de inkább négy. Jó, mondhatjuk, hogy akkor a himnusz alatt lövik le - csak képes az átkozott célpont négy másodpercig mozdulatlanul állni.
    Igen ám csakhogy ilyen távolságon a sokat emlegetett 1 MOA vagy jobb érték nyilván szélcsendben érhető el, szóval még plusz imádkozhatunk azért, hogy szép, csendes idő legyen (ne feledjük, azt feltételeztük, hogy magas helyről lövünk!).
    Érthető, hogy bár folyton felhozzák, hogy hú, ilyen, meg olyan messziről is el lehetne találni egy embert, de a legtöbb esetben a mesterlövészek 300 és 700 méter közé teszik a reálisan eltaláható céltávolságot. Ilyen távolságra viszont nem szükséges ilyen böszme nagy fegyver, megteszi a kisebb kaliberű, nagy torkolati sebességű lőszer is (.300 Win mag., 8.60x70mm, stb.).

    Az ilyen nagy űrméretű mesterlövészpuskákkal inkább könnyű járműveket, géppuskafészkeket, egyébb védett objektumokat célszerű támadni...