-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Akkor nézzük T. Klabacsek úr cikkét.
Azért éppen a P-228 -at említem,mert a CZ-99 méretei leginkább ehhez a típushoz közelítenek a SIG P-220-szal kezdődő pisztolysorozat tagjai közül.
P226: hossza: 196mm, magassága: 139mm, csőhossza: 112mm
P228: hossza: 180mm, magassága: 136mm, csőhossza: 98mm
CZ99: hossza: 190mm, magassága: 140mm, csőhossza: 108mm
(Adatok a gyártók webhelyeiről)
Naszóval, biztos bennem van a hiba, miszerint volt pofám a P226-ot megnevezni, mint másolási forrást, hiszen egyértelmű, hogy a kisebb P228 áll közelebb a CZ99-hez. Bárki aki mást állít, téved.
Az pedig a másik szépsége a dolognak, hogy mindkét gyártó kötöjel nélkül írja a fegyverei tipusát, tehát nem P-228, hanem P228, és nem CZ-99, hanem CZ99 (lásd még gyártó webhelyei, illetve a fegyvereken a gravirozás). Dehát én nem írok a Kaliber újságba, nem is érthetek ezekhez.
A két fegyver összehasonlítása során kiderül szó sincs szolgahűségű másolásról.Úgy tűnik,a CZ-99 gyártói - talán vevőcsalogatási megfontolásokból - gondoskodtak róla,hogy aki ránéz a termékükre ,azonnal a SIG jusson az eszébe,viszont - talán továbbfejlesztési megfontolásokból,vagy éppen a saját országuk sajátosságaihoz való igazítás alapján - több helyen is jelentősen beleavatkoztak a mintául szolgálófegyver szerkezetébe,aminek a végeredményeként egy valóban új fegyver született...
Egen. Az AK-63D is egy teljesen új fegyver, köze nincs az AK-47-hez, mindenki tudja és tisztába van vele. :)
Szerintem neked is bele fog telleni egy kis időbe, amíg rájössz, hogy a szakújságokban írt dolgokat sem kell kőbevésettnek tekinteni. Hajdan én is úgy néztem ezeket a kiadványokat, mint a tudás alapvető forrásai. Ma már azt vallom a tapasztalatok alapján, hogy természetesen sok hasznos információt meg lehet tudni belőle, de nem árt némi fentartással fogadni az abban foglaltakat, és néha utánanézni a dolgoknak. Ez mellesleg igaz rám is, én sem vagyok tévedhetettlen, és írtam már le hülyeségeket. De especiel ez esetben kétségeim vannak afelől, hogy én vagyok az, aki itt jelen esetben téved...