10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Csakhogy tisztán láss: ezek a szóban forgó harcjárművek leszerelt T-72-esek, évek óta nem mozdultak meg, így szükség volt egy karbantartásra, felújításra, hogy egyáltalán hadrafoghatóak legyenek. Ez nem azonos azzal, amiről én beszéltem. Itt annyi történt, hogy szétszedték a főbb darabokat, lezsírozták, összerakták, hogy működjenek. Amit én említettem az az, hogy a harckocsik tűzvezető rendszerét lecserélik, kiegészítő páncélzatot szerelnek rá, felpiszkálják a motort, stb. hogy a harcértékét megnöveljék, mert nemhogy az iraknak átadott, de az azoknál újabb, a HM-ben jelenleg szolgáló T-72M1-esek is már igencsak elavult harcjárművek, például nincs rajtuk passzív éjjelátó berendezés...
    A felújítást amúgy az USA fizette, a HM annyival járult hozzá, hogy átadta a harckocsikat. Mellesleg ez "nagy üzlet" volt, lévén ellenkező esetben a harckocsikat elöbb-utóbb szét kellett volna szerelni, mivel valószínűtlen, hogy mi bármire is használnák őket. Bezzeg a jobb helyeken nem így működik: az elavult harckocsik testére tarackot szerelnek, így önjáró löveggé alakítva őket (emlékeztetőleg: a 2S1 és 2S3 kivonásával mi már csupán vontatott tüzérséggel rendelkezünk), vagy rakétasorozatvetőt szerelnek rájuk, sőt, a lengyelek T-55-ös alvázakra telepítették az amúgy nem mozgatható tervezett S-125 légvédelmi rendszert, így viszonylag rövid időn belül poziciót válthat, ami egy közepes hatótávolságú rendszernél nem mindennapos képesség.