-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Mint említettem volna, a neten fellelhetőek a lőszerek hivatalos méretadatai, a belinkelt fórumba is ezek lettek (angolszás mértékegységekkel) becopyzva. Ezek valós, szabványos méretadatok. Tehát ha az van ott, hog .308Win, akkor az a hivatalos, civil .308Win, a 7.62 NATO, az meg ugye a 7.62x51mm NATO lőszer. Ezekre szabvány érvényes! Tehát nincs olyan, hogy "melyik szabvány szerinti"! Olyan lehet esetleg, hogy nem szabványos, de ugye méretek esetén az selejtet jelent.
Amúgy csak kiváncsiságból elnéztem a MFS 2000 KFT oldalára. Érdekes adatokat találtam. Bármilyen meglepő, az MFS 7.62x51mm (ami KATONAI lőszer, tehát elvileg civil itthon nem juthatna hozzá) nagyobb torkolati energiával rendelkezik, mint az MFS .308Win lőszer!!! Magyarul arról van szó, hogy az MFS által gyártott .308Win bőőőőven belül van a szabvány szerint 7.62x51mm-es lőszer értékeinek (kivétel a 11.7g-os SP lőszer). Azért meglepő, mert elvileg ugye korábban arról volt szó, hogy a .308Win nagyobb töltényűri nyomást enged meg. Egyszerűen a gyártó a szabványnál jóval kisebb töltényűri nyomással készíti a lőszerét (ebben amúgy semmi meglepő nincs, az azonos kaliberű, de eltérő gyártójű/típusú vadász- és sportlőszerek között hatalmas különbségek lehetnek lőportöltet és töltényűri nyomás terén).
Amúgy ne becsüld alá a fórumokat, olyan emberek is írhatnak oda, akik többet foglalkoztak fegyverekkel, mint a teljes topictársulat együttvéve. Például az Index fórumán is állandóan ott van Gvass, a Kaliber főszerkesztője...