10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • AKSURV
    Az AUG-t és Glock-t azért tartom valódi innovációnak, mert bár felhasználtak régebbi ötleteket, de pár dologban valódi újdonságot adtak.
    AUG
    -moduláris szerkezet
    - nem kísérleti, hanem rendszerben álló fegyveren optikai irányzék.
    -műanyag belsőszerkezet (ez azért vitatott).
    SA-80 elődje hiába első bull-pup fegyver, az egész egy vicc.
    Tényleg kiesik a tár belőle, és a rengetek el akadás miatt én inkább ismétlőfegyvernek hívnám.
    Egy videó a használatáról. Norwegian firing range drills

Glock
    Bár valóban nem az első műanyagtokos fegyver, hanem a vz70, de azzal is megvoltak problémák. A Kaliber 40. számában így írnak erről.:
    „A VP70 "Volkspistole" egy sor úttörő megoldást vonultatott fel - a Glock pisztolyokat 15 évvel megelőzve teljes műanyag tokkal készítették, poligonhuzagolású csővel, manuális biztosító nélküli DAO elsütő szerkezettel, nagykapacitású tárakkal látták el. A katonai változatokra rövidsorozatok kiváltására alkalmas műanyag válltámaszt lehetett szerelni. Az ötletekben nem szűkölködő koncepció sajnos több ponton elhibázott volt. A Walther-féle tömegzáras elrendezés a szán túlméretezése nélkül alkalmatlan volt az erős lőszer megszelídítésére, és az elsütő szerkezet működtetéséhez pedig akkora erőkifejtésre volt szükség, hogy az még a legelszántabb fegyverkedvelőket is elriasztotta a VP70 használatától. Relatív sikertelenségük ellenére mindkét modellt az 1980-as évek közepéig gyártották.”
    Glock valóban jól ötvözte a régi dolgokat, de ezek egy új minőséget adtak.
    Egy nyugati fegyverhez képes kosztűrő.
    Jó a ravasz ötlete, erről egy rendőr azt mondta, hogy elég baj az, hogyha fegyvert kell használni, akkor legalább ne kell még mindenféle bizbaszt nyomkodni előtte.

Én FN SCAR-ról tudok, és a belső felépítését tekintve azért van pár eltérés az AK-hoz képest. BTW az SCAR-H képes 7.62x39 lőszer tüzelésére is (ez volt a SCAR program egyik alapkitétele, hogy zsákmányolt lőszerrel is lehessen használni).

Elnézést ez mondat így nézett volna ki, de volt közben egy áramszünetem.
    "G36 ÉS A! SCAR pedig gyakorlatilag AK-k ergonomikus tokkal egy az M43 lőszernél összteljesítményét tekintve kevesebbet érő lőszerekkel."

Sajnos úgy néz ki nem valósul meg sem 6,8-as verzió sem az M43. (Kaliber legújabb száma.)
    Pedig ezek mindegyik jobb lőszer mint a rendszerben álló NÁTO lőszerek.

AK fegyvercsaládnak összteljesítmény terén nincs ellenfele.

Mondjuk inkább úgy, hogy egy jól megkonstruált fegyver, amely mindenhol megállja a helyét. De a HK MP5 is ilyen. Azért az alap AK-47/-74 ma már túlhaladott konstrukció, elvárás az integrált, vagy legalábbis gyorsan fel/le szerelhető optikai irányzék, a szereléksinek és az ergonómikus kivitel.

Egy fegyvernek ne egy tulajdonsága lényeg, hanem az összteljesítménye (kivétel a megbízhatóság ebben nincs megalkudás) Ami alul bemegy az elől jöjjön ki.
    Ha alábbi fegyver tulajdonságokat pontoznánk, akkor szerintem az AK lenne a max. pont.

1. Megbízhatóság
    2.Őlőerő
    3. Átütő erő
    4. Tűzerő
    5.Szabványosítás A csehek kivételével gyakorlatilag bármelyik szoc. ország ak-jából kivehetem mondjuk a zárat és betehetem a saját fegyverembe.

6.Olcsó gyárthatóság Pl. SIG 550 jó fegyver a legjobb 5.56 lőszert lövi, , de egy árából hány AK lehet csinálni?

7. Pontosság Ebben is elég jók az AK, minden előítélet elenére csak pl.39 lőszerrel nem lehet megtanulni a használatát. ( ennyit lőttem el a seregben.) De van pár sztorim, hogy mit tud avatott kezekben.

8. Kis súly

Ezekben a tulajdonságokban mindegyikben van olyan nyugati fegyver amely veri az AK-t de olyan nincs amelyik összpontszámban veri.

Arra szerintem a M43-as vagy 6,8 G36 és FN SCAR lenne képes ezért vettem ezeket külön.
    Ráadásul mind a két fegyvercsalád arról híres, hogy jól bevált belsőt tett egy nagyon jó külsőben. Ezek már vernék az AK-t.

G11 pont az baj, hogy egy tök új lőszer kellett hozzá, ráadásul tartós tüzelésnél a hüvely nélküli lőszernél könnyen öngyulladás léphet fel, ezt elvileg egy új lőpor keverékkel megoldották, de továbbra szkeptikus vagyok ezen a téren.

Az AK ergonómiájáról annyit, hogy a Szép-féle fegyveren elég jól megoldották ezt és a taktikai izék használatát is.

Amikor beszélgetünk, hogy ki milyen fegyvert gondol ideálisnak valami ilyenen gondolkodtam, csak amp-69 alapon. De ezt már egy másik hozzászólásban.