-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
bgabor #14541 Szerintem tök jó dolog, hogy európa ilyen kiválló fegyvereket gyárt.
Olyan minőségű cuccokkal, mint pl a Sig Sauer 226 és 228 amerika egyszerűen nem tud előrukkolni. Ami elég érdekes a gazdasági potenciáljukat nézve. (az XM8 ezt a tendenciát megváltoztatta volna, számomra teljesen rejtély,miért állították le, szvsz nagyon ígéretes project volt. Az M-16 családnak szerintem már erősen a múzeumban lenne a helye.)
Bár csak repülőgépgyártás terén is ez lenne a helyzet. Nagyon aggódom az EF2000 program miatt. Mindig is nagyon tiszteltem azt a gépet, és hogy mindez európai termék. (Tudom, nem ugyanaz a kategória, de hol van monjuk a Gripen az EF2000-hez képest...)
A gondom az, hogy lassan kezd nevetségessé válni az egész program. a '90 es évek elején tervezték, 1994ben szállt fel a prototípus. Most 2005 van, de még semmi eredmény. Persze a programban résztvevő nemzeteknek van néhány mutiba, de a harcértékük nem az igazi, a tervezett képességeik töredékét teljesítik csak. Ha ilyen iramban megy a dolog, akár 2010re normális használatba is kerülhet. De ez 20 év, könyörgöm! Ennyi idő alatt elavulnak a katonai típusok. (legalábbis régebben ez volt a jellemző, ma a költséghatékonyság és a továbbfejlesztés eszméi miatt már nem).
De mégis meddig fogják még húzni-halasztani a dolgot? Amíg mindenki besokall, viszamondja a rendeléseket, stb? Oké, hogy európai összefogás, meg minden, de azért az államokat elsősorban a gazdasági érdekeik vezérlik, senki sem fog a végtelenségig várakozni a Typhoonokra. Ha meg visszamondják a rendeléseket (a külsősök, nem a a program tagországai,természetesen), felmegy az ára a cuccnak.
Egébként a franciák sem állnak sokkal jobban a Rafale-vel, meg a svédek is a gripennel. Mégis hogy lehet, hogy európában ilyen tetűlassan megy a fejlesztés és a rendszeresítés?