-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
a japánoknak nem csak formálisan szükséges egy jelenleginél sokkal erősebb haderő fenntartása, egyrészt politikai céllá vált a térség vezető hatalmává lenni, ami katonai eszközök híján kicsit foghíjas elgondolás
Politikailag ma is jelentős hatalom, csak éppen két "szomszédjával", Dél-(és Észak-)Koreával, valamint Kínával fagyos a viszonya. Katonailag pedig ma is (véleményem szerint) ázsia második legkomolyabb hadseregével rendelkezik (India számszerűleg ugyan elötte van, de harcérték szempontjából (szerintem) nincs).
tulajdonképpen hatalmi játék folyik, egy háború (ottani környezetben) elkerülhető azzal is, ha a szembenálló felek hadereje azonos szinten van, hiszen akkor nincs értelme hadakozni egymással mert úgyis csak mindketten veszítenek a dolgon. de ha vki lemarad, az számítha rá hogy esetleg megpróbálják leigázni.
A (két)Korea-Kína(és Tajvan)-Japán háromszög eléggé bonyolult és összetett, nemcsak katonailag, de politikailag is. Egy túl erős Kína nem jó sem Dél-Koreának, sem Japánnak, de pláne nem Tajvannak. Dél-Koreára és Japánra is veszélyt jelent Észak-Korea, akinek egyetlen közelebbi támogatója van, Kína. Dél-Korea és Japán között ugyanakkor fagyos a hangulat. A szlusszpoén Tajvan, aki ugyan első sorban az USA-ra számíthat, de ugyanakkor szeretné maga mellett tudni Japánt, és adott esetben Dél-Koreát is. Jelenleg Japán nem avatkozhatna be egy Kínai invázió esetén, ez is lehet az egyik ok az "önvédelmi" célból átlépni az "általános" célú hadseregbe.
pontosítok, lehet össszességében véve mínuszos lesz a mérlege a dolognak, de azok az érdekcsoportok akik jól járnak vele azért biztosan tesznek egy "baráti szivességet" a kormánytagoknak akik a háború elindítása mellett érveltek és mindezt lehetővé tették. vagyis azért ők a bevételeken vidáman osztozkodnak
Hát Bush és kormánya aligha járt túl jól, és kétlem, hogy megérte ezt a "szivességet". BTW én úgy tudom, hogy Szaddam eltávolítása Bush fejéből pattant ki, és a "héjják" (mint Rumsfeld és Wolfovitz) azonnal ráharaptak. Tehát ezek az "érdekcsoportok" legfeljebb utólag jöttek melegedni az üst mellé...