10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • steweee
    a teljességre törekedve próbálok válaszolni a felhozott ellenérvekre, amikben szerintem logikai hiba van. persze ha értelmesen meggyőztök arról hogy tévedek, akkor nem fogok vitatkozni, ellenben a felhozott kifogások eléggé szedett vedettek, megalapozatlanok. nos:

13193 bucser: a hátukra. na nem mindegyik katona, mondjuk szakaszonként egynek járna. mivel írtam hogy olyan 60*40 cm-es lenne az optimális méret gumiszíjas megoldással, és így szépen a hátára lapul az embernek így a hátizsák alatt is elfér, bevetésnél, főleg városban ahol nagy szükség lehet a pajzsra meg nincs náluk a hátizsák mert a támaszponton lerakják a felszerelés nagyrészét

13202 bucser: igen, a hátizsák alá. aztán ha szükség van rá szépen előveszik, persze előbb leteszik a zsákot és utána veszik elő a pajzsot. a fegyvert sem tartják mindig kézben "szorosan vállhoz szorítva, célzásra készen". és soxor fekve lőnek a katonák. illetve ha vki, modjuk akár utcai harcoknál az első embert tűz alá veszik a sarkon kilépve, nagyban nő az esélye hogy megússza, míg a sisak és a testpáncél mint tudjuk nem igazán véd puskalőszer ellen

13204 cifu: én nem a sisakok létjogosultságát vontam kétségbe, hanem a valódi védelmükkel szemben támasztottam kételyeket. ütődések, törmelék és kisebb erejű szilánkok ellen valóban hatásos, sőt pisztolylőszerek ellen is, ami nem elhanyagolható védelem, de a legfontosabb találati tényezők ellen, mint pl karabély vagy puskalőszerek nem nyújtanak kellő védelmet, és erre fel mondtam amit mondtam.
    miért ne lehetne hasznát venni hétköznapi harctéren? rengeteg fotót láttunk mesterlövész figyelőposztokról, ellenőrzőpontokról. itt a megfelelő helyre lerakva homokzsákként vagy tégaként funkcionálhat, egy ablak esetében ahol guggolni kellene hogy kis felületen látszódjék ki a lövész ezt a kerethez rakva máris kényelmesen lehetne akár állva is tüzelni, mert a hasat és a mellkat védi, a lábakat meg a fal takarja stb.a mellény mint tudjuk nem elég erős, és nem azt mondtam hogy a hátukon a helye, de ha éppen ott van és úgy éri támadás a katonát, jobb védelmet biztosít mint a mellény
    miért lenne lebetonozva egy ilyen katona akinél pajzs van? tán törvényszerű hogy a kezéhez odatapad? ha úgy adódik hogy futni kell eldobja, majd később visszaszerzi vagy vételez másikat.nem kötelező egyhelyben állnia.mint már mondtam akkor lenne ez előnyös, ha épületben vagy sarok mögül kijőve tüzet nyitnak az első emberre aki viszi. ha nem szemből érkezik a váratlan támadás, ha az első lövések nem találnak akkor szembefordulhat a tüzelés irányával, és a pajzs mögé bújva sokkal nagyobb az esélye hogy túléli a következő lövedékeket míg a társak semlegesítik az ovlövészt vagy ködgránáttal kisegítik. ez csak egy példa hogy igenis használható lenne, ezer más esetet lehetne sorolni

az épületharnál külön kiemeltem hogy nagyon sok az olyan behatolásos eset is amikor a katonák berontanak a házba, és nem lövetik elsőnek szét. ebben a fórumban volt az iraki konfliktus tetőpontja körül a sok belinkelt videó, nem az ujjamból szoptam. na ilyenkor azért jól jönne a "bejössz az ajtón/sarkon én meg telibeverlek egy sorozattal" elgondolású orvtámadások elhárítására. azért egy ekkora pajzs igen jól véd a közelről testre leadott lövésekkel szemben, az elöl nyomuló pajzsos ember ilyenkor szépen visszavonul és mehet a gránát/m1/bradley stb...ja, nem kötelező egy embernek cipelni egész nap a pajzsot, mondjuk beoszthatják hogy egyszer te mész elöl, egyszer meg egy másik a szakaszból.így nem is fáradnak el bele. amúgy inkább legyek fáradt mintsem lőjjenek belém közelről egy sorozatot. nem azt mondtam eddig sem hogy mindenkinek pajzssal kell rohangálni, hanem azt hogy egyáltalán nincs is a hadseregnek, pedig egyet kettőt azért lehetne használni alkalomadtán

ezt úgy értem hogy ha minden 5.,10. katonánál lett volna ilyen pajzs, akkor jelentősen lehetett volna csökkenteni az épületharcokban az első ember vagyok engem lőnek le elsőnek típusú veszteségeket

13208 ren: na nem magam akarom brillírozni, de furcsa hogy a pajzsok két felső odalsó szélén nincs egy pár cm átmérőjű lyuk, vagy az oldalára erősítve a megfelelő magasságban egy karika vagy kampó, ahová be lehetne illeszteni egy rövidebb karabély vagy géppisztoly csövét.így mondjuk egy szobába nyomuláskor egykézzel is lehene kaszálni mert a cső nem tudna felugrani csak nagyon kicsit.ha meg az ellen nincs a korlátozott tűzvonalban sincs baj, elintézik majd másképp, a lényeg az hogy a hirtelen bekukkantok és visszahűzom a fejemet inkább csak a filmekben hatékony, egy tapasztaltabb orvlövész kivárja míg a teljes alak feltűnik előtte és csak akkor árulja el magát lövéssel. a hirtelen bekukkantással meg egy rejtekhely mögül kukucskálót nem biztos hogy észrevesz

13209 bgabor: az általam javasolt méreteit figyelembevéve nem batárnagy. és nem úgy kezdik a dolgot hogy bevágnak vmit és csak utána mennek be, mert amikor XXX házat kell átkutatni, akkor ez nem járható út. ld korábbi linkek. persze ha sejtik, ne adj isten tudják hogy ellenállókkal lesz dolguk odabent, akkor hajrá, már dobják is be, nem szaroznak, nem is állítottam. de ha megfigyelted a videókat sok esetben a "berúgom az ajtót és mindenki usgyi befelé szétszóródva jelenet játszódik le. na iylenkor jól jönne az első két embernek egy pajzs+pisztoly kombó mert a legvalószínűbb hogy ha az ajtón való berohanásra várnak akkor rájuk fognak tüzet nyitni

13206 bgabor: nem azt mondtam hogy hülyeség kifejleszteni, hanem azt hogy sosem fog elterjedni úgy ahogy a sci-fi filmekben és játékokban szerepelnek. a hadseregnek tömeges mértékben sosem lesz szüksége ilyesfajta gyalogosokra, csak kicsi, speciális egységekre.mivel nagy mennyiségben teljesen költségpazarló megoldás, sokkal kevesebb mértékben javulna a hatákonyság az árához képest. egyébként meg az általad leírt feladatokra ott vannak a katonai járművek. persze a kettő nem ua, az ilyesfajta szuperpáncélnak is lehetne feladatokat találni amire az ilyen katonák a legalkalmasabbak, de nem tömeges és háborúeldöntő mértékben

13219 cifu: igen, de egyáltalán nem lesz vicces mikor a méregdrágán kifejlesztett és rendszeresített páncélozott gyalogságot pár homoktúró öldösi majd halomra ősrégi nagykaliberű fegyverekkel, gránátfüzérekkel, táskabombákkal stb. ha tömegesen megjelennének ilyen katonák a harctéren, akkor pillanatok alatt tömegesen megjelennének a likvidálásukhoz szükséges erősebb fegyverek is a másik félnél, ráadásul sokkal olcsóbb alternatívában. vagyis ismétlen magam, nincs értelme ebben gondolkodni csak speciális egységek esetében. viszont azoknak jól jöhet majd az ilyen páncél ha kész lesz

aha, tehát azért tegyük hozzá hogy a pajzsra is lehet álcahálót szerelni, állványként is szolgálhat ráadásul szemből majdnem 100%-ban véd minden puskától. ja, hogy a countersniper csak úgy rögtön aknatámogatást kér? lehet, de mi van ha nem áll rendelkezésre ilyen?akkor ha lő lehet felfedi a pozicióját, ráadásul nem is ér vele sokat mert az álcázás miatt nem tudhatja hogy pajzs van a másik előtt.és utána ő van hátrányban. ha meg vhogy látja hogy pajzs van előtte, akkor mozognia kell hogy megfelelő szögből tudjon lőni, ami viszont időveszteség meg fel is fedezhetik közben. kard és pajzs, te mondtad. sztem +6 kiló megéri a biztonságot. ha meg futni kell akkor otthagyja az ember és az army elkönyvel vagy 1000 dolcsi anyagi veszteséggel többet

igen, rosszul fogalmaztam, leírom ismét, speciális egységeknél várható a felbukkanása de háborús méretekben nem