10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • bgabor
    A tankok jövőjével kapcsolatban egy biztos: A ma használt harckocsikat alapvetően más harckocsik elleni harcra tervezték, nem véletlen, hogy szinte minden más fegyvernem ellen utólagos átépítésre szorulnak. Lézer besugárzásjelző a harci helikopterek,csatarepülők és vadászbombázók rakétái ellen, reaktív páncélzat a tankelhárító rakéták ellen,védőrács a gyalogsági tankelhárító fegyverek ellen. Szerintem nyugodtan nevezhetjük elavultnak a tank koncepcióját.
    (nem mintha én nem kedvelném a tankokat) Egyszerűen már nem állnak fent azok a körülmények, amikre tervezték őket. Nem lesznek mindent eldöntő nyílt terepen zajló tankcsaták kelet és nyugat között(merthogy az M1A1-et, mint az összes többi tankot erre tervezték). Városi harcban a tank nem állja meg a helyét. Egyszerűen nem tud védekezni a városban rá leselkedő veszélyek ellen. RPG, molotov koktél, gránát, aknák, IED-ek stb. Szerintem nem véletlenül nem fejlesztik tovább. (illetve a gyártócég fejlesztené, de sem az ARMY, sem a MARINES nem érdeklődik iránta)
    A másik dolog, amit érdekesnek találok, az a tankok üzemanyaga.
    Szerintem lassan a vicc kategóriáját súrolja, hogy ilyen téren még mindig ott tartanak a harckocsik, mint 1944ben. Ha kifogy a nafta, vége. Rá vannak utalva az üzemanyag-utánpótlásra. Ami ugye háborús körülmények között vagy jön, vagy nem, az ellenfél és a hadtáposok ügyességétől függően. Nem lenne már ideje kifejleszteni valami alternatív meghajtást a harcjárművek részére?
    Mert elég vicces azt olvasni, hogy 2003ban Irakban az amcsik üzemanyaghiánnyal küzködtek. Nem ugyanez volt a helyzet 1944ben az Ardenneki offenziva alatt a németeknél? (eltekintve attól hogy ott nem feltétlenül az utánpótlással volt a gond, hanem úgy általában nem voltak már üzemanyagtartalékaik)
    De mindenképpen ideje lenne más meghajtást választani a harcjárművekhez. Az rendben van, hogy a civil szférában az autógyárak az olajtársaságok érdekei miatt étizedek óta nem hajlandók nem olajalapú üzemanyaggal hajtott autót nagytételben forgalmazni, de azért a hadseregnél nem szabadna, hogy ilyen állapotok legyenek. Persze, nyilván ugyanúgy hatalmas biznisz benzint eladni a hadseregnek, mint a civil szférának, de azért szerintem 2005ben már nem szabadna háborús körülmények között előfordulnia a "nincs benzin" problémának.