-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Amint említettem olyan helyre nem igazán mennek, ahol repülőeszközök gépágyúval, kazettás bombák vannak.
Hát végülis jó dolog arra készülni, hogy nem harcolunk velünk egy technikai szinten álló ellenséggel, de szerintem hosszú távon nem éppen szerencsés. :D
A kilyukasztott Abramst is egy valami hasonló fekete piaci "vásárfiától" kellett nyugdíjazni.
Van bármi információd erről? Mert én kb. 4-5 angol nyelvű fórumot olvasgatok (strategypages, militaryphotos, defencetalk, stb.), plusz a nagyobb haditechnikával foglalkozó oldalakat (defence-update, defensetech, globalsecurity, stb.), és elég érdekes volt az egész fogadtatása. Az elején mindenféle extrém ötlet merült fel (banyek, állítólag ez a világ legjobban védett harckocsija, csaknem 70 tonna, és jóó vastag a bőre, akkor most miért lyukadt ki?!?), kezdve a modern Kornet irányított pct. rakétát emlegettek, utána RPG-7-est PG-7VL (tandem-fejes) rakétával vagy RPG-22-es, mostanra a legtöbben azonban beletörődtek, hogy a legvalószinűbb a hagyományos PG-7V rakéta. Az ok egyszerű: nem találtak egész eddig a szövetséges katonák. Ha Kornet volt, hol van az inditótubus? Ha egy volt, miért nem volt több? Miért nem találtak a több ezer fegyverlerakatban mást mint RPG-7V rakétákat (~260mm RHA) és ritkán SzPG-9 HSN lövegeket (~400mm RHA). Namost a neten fellelhető adatok alapján elvileg egyiknek sem szabadna átütnie egy Abramst oldalról. Ez a valami mégis átütötte. (itt egy cikk az ArmyTimes.com-ról, mutatva milyen tanácstalanok voltak a KATONÁK az esettel kapcsolatban)
A Kornet rakéta kapcsán hivta fel egy srác az egyik fórumban egy érdekes problémára a figyelmet: még az M1A2SEP sem rendelkezik lézer-besugárzásjelzővel. A Kornet verzió például könnyen kizárható lett volna alapból - ha van a tankon ilyesmi...
Gondolom a kisvideokat láttad az Arena rendszerről, amikor 9M111M-mel valamint 9M114-gyel demonstrálják a képességeit. Hát számomra nem túl meggyőző.
Az ARENA rendszer ad neked 60-80% esélyt, hogy túlélj egy lasabb ágyúlövedék (pl. HEAT-MP) vagy rakéta találatát - azzal, hogy a lövedék nem ér el hozzád. Még mindig sokkal jobb, mint a semmi. És mint említettem, jópár hasonló rendszer készülget a boszorkánykonyhákban. Azért a 60-80% még mindig sokkal több, mint a semmi...
(amúgy meg az egyik kedvenc mondásom: ha hülye ötletnek hangzik, de működik, akkor nem hülye ötlet)