10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Ez csak harci körülmények között dőlhet el, úgy hogy egymás ellen harcolnak, és a végén a statisztikák mindent elárulnak.

Nem értek teljesen egyet. A harci körülményekbe nagyban bejátszanak a harckocsitól független tényezők: a személyet kiképzése, az alkalmazott harceljárás illetve a parancsnokok taktikai döntései, vagy az olyan stratégiai előnyök, mint a totális légifölény az egyik oldalon. Szóval csupán a számok alapján fals képet kapsz...

1. tesztekben legjobban szereplő MBT: minden kétséget kizáróan ez a Leopard 2 és módusulatai (itt nagy szerepet játszik a beszerzési/üzemeltetési költség, politikai viszonyok).

Ez esetben mondjuk akkor legsikeresebb MBT-ről kellene beszélni, és nem a legjobbról. :)

2. harctéri tapasztalatok alapján: Abrams, Merkava, Challenger 2 viszont ezen harckocsik egymás ellen nem lettek kipróbálva, így ebben a legdöntőőbb kategóriában nem lehet a legjobbat megjelőlni

Harcoltak ezek a harckocsik valahol velük egy kategóriás harckocsikkal, egyenlő feltételek mellett? Szerintem nem...

de az Abrams harckocsik is sok konfliktusban vettek részt és ezek tapasztalatai alapján eszközőlték rajtuk a módosításokat/fejlesztéseket.

Az a sok tudomásom szerint kettő, helyrajzilag pedig egy. ;)

A változtatások szinte minimálisak, és nem annyira a harci tapasztalatok, mint inkább a technikai fejlődés hozta el őket (jobb optikai/képalkotó rendszerek, fejlettebb kommunikáció/elektronika). Érdekes viszont, hogy az utolsó háború és harcok óta (noha rengeteg tapasztalatott szedtek össze) egész egyszerűen nulla az eszközölt változtatások száma. Én egyes egyedül az FCLAS alkalmazását tudom, mint tervezett upgrade-et, és kész.

Utószó: a keleti típusokat szándékosan hagytam ki, mert a harctéri tapasztalatoknál a statisztikák a nyugati technika mellett beszélnek.

Ha jól rémlik, az 1967-es és 73-as arab-izraeli háborúkon kívűl nem nagyon volt olyan, hogy többé-kevésbé azonos feltételek mellett harcoljanak harckocsik. Személy szerint én azon a véleményen vagyok, hogy akkor is az bizonyosodott be, hogy egy csata veszteségadatai nem azt tükrözik, hogy menmyit ér az egyik vagy a másik fél felszerelése...