10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    A sorozat vége viszont az F-117A.

Az F-117A jelölésre számtalan teória van, az USAF hivatalosan nem indokolta meg miért ezt a jelzést adta. Az általad említett verzió akkor él, ha "továbbvisszük" az 1962 elötti számozát:

Hivatalos elnevezés / "folytatólagos", pre-1962 elnevezés

F-5 / F-112
    F-12 / F-113
    F-14 / F13F (US Navy)
    F-15 / F-114
    F-16 / F-115
    F-17 / F-116
    F-18 / F5H (US Navy)
    (F-19) / F-117

Tehát arra a feltételezésre építünk, hogy az USAF valamiért "továbbvitte" a régi jelölést. Elég bizar, de ez esetben meglenne az "elveszett" F-19-es jelölés is!

Én azonban ezt kétlem. Inkább azt tartom valószinűnek, hogy az USAF "titkos" gépeinek sorozatába állt be. Tudni kell, hogy az USAF az 1960-as évektől kezdve számtalan orosz gépet szerzett be a legkülönfélébb forrásokból, hogy kitapasztalja a képességeit és ez alapján kifejleszthesse ellenük a megfelelő harceljárást. Azonban a bürokratikus résznél leleplezték volna ezt a titkos akciót, ha azt írja be a pilóta vagy a karbantartó, hogy most 2 repült órát tett meg mondjuk MiG-21-esen, vagy karbantartást végzett egy MiG-23-ason. Ezért a légierő továbbvitte az 1962 elötti számokat, eléjük rakva egy "Y" prefixet, így lett a MiG-21-es YF-110 (a F-110 amúgy eredetileg az F-4C lett volna, de már F-4C-ként került használatba), a MiG-23-as az YF-113 (megj.? csak e két jelzés pontos "háttere" ismert, az YF-112 és az YF-114 ill. az utáni számoké nem!). Elképzelhető, hogy a légierő a titkos sorba passzolta be az akkor még kisérleti státuszban lévő YF-117-et, majd a rendszerbe álláskor az egyszerűség kedvéért csak simán elhagyta az "Y" prefixet.

A 100-as csoportot fenntartották az úttörő jellegű gépeknek: őket nevezték Century Fightereknek).

[URL=http://www.geocities.com/CapeCanaveral/Hangar/2118/acft/century.html]Én úgy tudom, hogy a "Century Fighters" alatt az F-100 és az F-106 közötti típusokat emlegetik. :) [/URL]