10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    az európán kívüli háborúk mindket nem igazán érintenek, más országok, más emberek, más kultúra, más fejlettségi szint, más társadalmak, más gondolkozás stb.

De itt volt a szomszédban háború, nem is olyan régen. És van bizony bőven feszültség az európai országok között, tehát sose lehet kizárni, hogy elöbb-utóbb a hadseregre szükség lesz.

CSAKHOGY EZEK KÖZÉ AZ ORSZÁGOK KÖZÉ NEM TARTOZIK MAGYARORSZÁG !!!!!

Hajdan tartozott, visznylag komoly fegyveriparunk volt, pl. Irakban jópár kilőtt, magyar gyártműnyú PSZH-t lehet látni...

mert inkább az a helyzet hogy sokkal több olyan ország van aki szeretne kevesebbet költeni a hadseregre mint aki szeretné fejleszteni azt.

Kevesebbet költ, valóban, de egyben fejleszti is. Lásd Franciaország, Németország vagy Finnország. Kevesebbet költ, mint addig, de folyamatosan fejleszti közben a seregét, legfeljebb a méretét csökkenti. Namost a Magyar Honvédség létszáma ma már elérte a minimális szintet, mintegy 11.000 harcoló alakulatoknál szolgáló embert számlál. Más országokkal szemben azonban nálunk a rendszerváltás után leépítették a tartalékos és nemzetőr egységeket, míg a jobb helyeken arra ügyelnek, hogy mindig legyen elég olyan ember, akit szükség esetén lehet mozgósítani, ezek olyan emberek, akik egy évben kettő-négy hetet kiképzéssel, gyakorlatozással töltenek, és ha harcértékük nem is éri el egy regurális katonáét, messze nagyobb, mint egy sebtiben behívott egykori magyar sorkatonáé például. Namost nálunk ilyen tartalékos vagy nemzetőr egység nincs, illetve csak jelképes. Tehát nem elég, hogy kicsi és gyengén felszerelt a hadsereg, de még a mozgosításkor használható emberállomány is nagy kérdőjeles...

a kormányok saját hatáskörben elkezdték leépíteni a hadseregeket,

Valóban. Mi azonban csúnyán beelőztünk. Sem létszámban, sem felszerelésben nem ütjük meg az elvárható szintet...

először is az amerikai védelmi kiadásokat összehasonlítani akár a gdp százalékában, akár abszolutértékben a magyar védelmi kiadásokkal, nos....a föld is egy bolygó meg a jupiter is, csak éppen a kettő teljesen más....

Ki beszélt itt Amerikáról? Én a Kelet-európai államokat veszem alapul, Szlovéniát, Lengyelországot, stb....

a környező országokat kifejtettem bőven, nevetséges amit írsz, nem csak a puszta katonai erő a lényeg, hanem az is hogy megvan e a háttere a dolognak.

A nevetséges (vagy inkább siralmas) inkább az, hogy vagy akarattal félreérted, vagy nem is akarod megérteni azt, amit írtam, illetve nem emlékszel arra, amit te magad írtál.
    Ugyanis én a #10304-es hozzászólásodra reagáltam, tessék, egész pontosan ezt írtad:
    "mondj egyet a környező országok közül akik képesek lennének olyan hadműveletet végrehajani magyarország ellen hogy tartósan meg tudnának szállni és átvenni az irányítást!"

Én pedig erre reagáltam...

annyi velük a probléma, hogy MAGYARORSZÁG számára a fegyveripar felfejlesztése értelmetlen és gazdaságtalan akár rövid, akár hosszútávon, mert annyival előttünk járnak a nagy fegyvergyártó országok hogy ilyen költségvetési keret mellett LEHETETLEN behozni a lemaradást, ráadásul ők úgyis telítik a világpiacot.állami beruházások most is vannak bőven, sokkal több munkahelyet teremtők és jövedelmezőbbek mint a fegyvergyárak építése.

Ebből viszont az látszik, hogy semmit sem tudsz a magyarországi fegyveripari helyzetről. Sajnos lehetne azt mondani, hogy az elpuskázott lehetőségek sora. Lehetőség lett volna például az AMMSz (izé, AK-63D) fejlesztésére, voltak is ilyen tervek (műanyag előágy, szereléksin, stb.), de nem kellettek (megrendelés hiánya), volt magyar fejlesztésű feljavítócsomag a T-72-esekhez (tűzvezető számítógép, rádióberendezések, reaktív páncélzat, hajtáslánc), ez is meghalt (megrendelés hiányában). Győrben, a Rábánál gyárthattak volna normális terepjárókat, de nekünk a Daimler Wolf kellett...
    Szóval a helyzet az, hogy ha a politikusok és egyes katonai vezetők nem úgy gondolkoznának, mint te, akkor ezek talán megvalósulhattak volna. Magyar pénzből, magyar cégek, magyar munkásokkal. De sajnos nem kellett...
    Egyébként még most is rendelkezünk bizonyos szintig ilyen képességel - lásd a Mi-24P gépek felújítását.

e egy fantasztikus gazdasági szakember lehetsz, amiket írsz olyan jók.annyi velük a probléma, hogy MAGYARORSZÁG számára a fegyveripar felfejlesztése értelmetlen és gazdaságtalan akár rövid, akár hosszútávon, mert annyival előttünk járnak a nagy fegyvergyártó országok hogy ilyen költségvetési keret mellett LEHETETLEN behozni a lemaradást, ráadásul ők úgyis telítik a világpiacot.állami beruházások most is vannak bőven, sokkal több munkahelyet teremtők és jövedelmezőbbek mint a fegyvergyárak építése.

Hát ami azt illeti, ez tény. Ugyanis évről évre kevesebbet költ az ország a hadseregére...