• cifuatwork
    #124
    Rosszul tudod, a probléma az (és ezt még a beszédet kritizálók is elismerik), hogy nem volt a NASA-nak konkrét terve, hogy milyen irányba is legyenek összefogva a kutatások, nem létezett egy átgondololt ütemterv. Igen, valóban voltak olyan tervek, hogy 2015-ben már induk a Mars-misszió, de ezekkel a tervekkel az volt a baj, hogy nem állt ki érte a politikai éa tudományos vezetés teljes szívvel. Márpedig így nem lehet rá pénzt szerezni.

    Most van egy viszonylag kidolgozott üttemterv, amely még betarthatónak is tűnik. Az anyagi részét leszámítva. Egy ilyen volumenű programra öt év alatt 1 milliárd $ plusz támogatást bejelenteni legalábbis nevetséges. Az elkövetkező 5 évben ugyan lesz 12 milliárdjuk erre, ami már nem kis pénz, de milyen áron? Máris keseregnek egyes tudósok, hogy az elmúlt 10 évben az ISS vonta el tőlük a pénzt (csaknem 100 milliárd $-t áldozott az USA az ISS-re eddig!), azt a keveset, amit pedig valahogy mégis ki tudtak harcolni, most bizonyosan kicibálják a kezükből, merthát kell a Bush-programra...

    Félek tőle, hogy ennek a beszédnek, illetve a témáját adó programnak is csak az lesz az eredménye, hogy tovább nehezíti a NASA helyzetét, és lassítja a fejlődést (az elmúlt 10 évben legalább 3 emberes űrhajó fejlesztését kezdték már meg, de egyiket sem fejezték be)