1411386313.png
  • RJoco
    Nekem volt egy 6800XT-m. Egy év alatt meghajlott, úgyhogy gariztattam. Az árából kijött egy 4080.
    Ami tapasztalatom volt vele, az sem volt túl kellemes. Egyrészt az adrenalint utáltam. A 3 monitorom nem volt képes úgy kezelni, mint az nvidia, aminek ráadásul elég "egyszerű" a beállítási felülete, nem úgy, mint az adrenalinnál.
    Emellett szintén voltak akadási gondok, már az elején. Bár ez lehetett játékhiba is. Itt-ott rosszabul futott, máshol gond nélkül. Viszont mióta megint nvidia van, azóta nem is volt ezzel gondom. Az utolsó és egyben az első jó amd kártyám egy 4770 Formula volt. Hiába olcsóbb az amd, mostanában sem vennék azt. Nem is értem, hogyan jött, hogy a 980Ti-t egy amd-re cseréljem. Lehet, hogy friss volt. Egy jó darabig nem követem el ezt a hibát, főleg, hogy az egyik fórumtárs szintén szidja és neki, ha jól tudom, akkor egy 7900-asa van.

@koj: Összerakott gép? Az sosem az igazi. Egyrészt az a 610-es alaplap a legalapabb, ami inkább gyenge konfighoz való, nem játékra. Ezen mindig spórolnak a cégek. Aztán hiába az erősnek tűnő egyéb alkatrész, ha a lap még azt sem képes kiszolgálni. A te esetedben egy közepes konfigról beszélhetünk, de a lap, szerintem, akkor is gyenge.
    A szenvedés kérdést elég nyitottan hagytad. Néztél hőmérséklet adatokat? (HWinfo) Egyrészt lehet, hogy nincs jól beállítva a ventik fordulata. Jellemzően a radiátor ventit rádugják a CPU csatira, aztán zajos lesz fölöslegesen. A pumpát a pumpás csatira, ami alapbeállításon szintén nem egészséges. A pumpa járjon mindig a max fordulat környékén úgy, hogy ne legyen zajos. A ventiket meg lehet alacsonyra tenni. Nálam 85 fokig 8-900 körül járnak és, ha a proci e fölé megy, akkor kezdenek el magasabb fordulatra kapcsolni. Jelenleg csak egy játokom van, aminél a 89 fokot is el szokta érni rövid időre. Az én gépemben egy 5950X van.
    Az is kérdéses, hogyan pasztázták fel a procit. Ha nem jól, akkor simán 5-10 fokkal melegebb is lehet. Esetleg a blokkot csavarták rosszul rá vagy elmozdult a szállításnál. Mondjuk, ha jól rögzítve van, akkor nem szabadna.

Van egy olyan csavar minden játékban, hogy a shader-eket (ha jól tudom, akkor ezeket, de majd a többiek kijavítanak, ha keverem mással) menet közben számolja ki a játék. Ezt megcsinálja minden driver és játékfrissítés után. A gép teljesítményétől függően akár 15 percig is eltarthat. (Ezt olvastam, sosem mértem, de szerintem nekem sosem tartott ilyen sokáig.) Ilyenkor a játék akadhat. Szóval, ha nem volt semmilyen frissítés és 30 perc elteltével még mindig akad, akkor máshol kell keresni a hibát. Lehet, hogy valamilyen beállítás okozza. Akár az adrenalinban. Elég sok van és szeretnek összeakaszkodni más beállításokkal.
    Érdemes megnézni, hogy a win is milyen frekin megy.