98a2ea10-f187-4148-a03d-25b6020db8a7.jpe
  • Kferro
    "Köszi a választ. Eszembe nem jutott volna Sofix-al lakkozni :)
    Majd egy gyenge pillanatomban kipróbálom. "

Elég sokfajta fényes lakkot próbáltam ki (Vallejo, Humbrol, Tamiya, Revell), ám mind közül az vált be legjobban, ami nem is kifejezetten lakk, ez pedig a Sofix. Hígítás nélkül önthető a pisztolyba, gyorsan szárad, s szép felületet ad. Ha debreceni lennél, adnék belőle egy kupicával.

"gondoltam a régi jól bevált h-100.as szintetikus higító majd megteszi,évekig használtam festékhígításra.Le is ugrottam a boltba venni egyet. Bekeverem,átmosom,erre elkezdte felszedni az alap réteget ,tökmindegy hogy akríl,vagy enamel felületet mosnék át,olyan agresszív mindkettőn."
    Nemrég egy Rafale póttartály festésénél-koszolásánál gondoltam úgy, hogy a koszolás még jobbá tételéhez viszek fel egy kis művészolaj festéket, majd H-100-ba mártott szivaccsal eldolgozom. Nem csak a művészolajat sikerült leszednem, hanem a Gunzéval készült post-shadinget a panelvonalak körül, s még a Vallejo matt lakkot is! Egyedül a Sofixes réteget nem bántotta. Íme egy kép, ezen látszódik, hogy hol van lemosva a festés, s alatta szépen fénylik a Sofix:

"Lehet valami kevésbé agresszív hígítót kapni ?
    Tippek? "

White Spirit. Jimenez és társai (Lawler, Wilder...stb.) amikor az általuk prezentált makettek festésénél hígítót használnak, az szinte mindig White Spirit. Menj el egy hozzád közel lévő művészellátóba, sanszos, hogy kapható.

"Elnézést a buta kérdésért, de például akril festékre is lehet fújni (mondjuk Very Well spay-re)?
    Utána koszolni, mattítani mivel lehet (Előbbit pl. temperával, utóbbira ötletem sincs)? "

Persze, hogy lehet fújni akrilra is.
    Koszolni csak mattítás után érdemes. Matt lakknak nekem nagyon bevállt a Vallejo lakkja, simán desztillált vízzel hígítható, és a rétegek száma határozza meg, hogy mennyire lesz matt a felület. Temperával még nem próbáltam a koszolást, ellenben pl. a legendás Forintos Kálmán sima vízfestékkel éri el, hogy olyan fantasztikusan nézzenek ki a makettjei.

Utoljára szerkesztette: Kferro, 2014.08.21. 23:24:30