Laptop AKKU help!
  • suba53
    #29
    Szia!

    Ez elég körülményes. Az összes mérőprogram csak azt tudja megjeleníteni, amit a számítógépbe épített szenzorok, akkudiagnosztikai áramkörök közölnek vele. Azok meg nem biztos, hogy 100%-ig pontosak.
    Egy akkunak a kapacitása egy adott érték. Van gyártási szórása is, és nagyon függ ennek a kapacitásnak az időtállósága a használattól, időben és minőségben is.

    Az amperórás kapacitást elvileg lehet ellenőrizni, ha hozzáférsz az akku kapcsaihoz. ( Ez laptop akkuk esetén nem egyszerű )

    A 7800mAh azt jelenti, hogy teljesen feltöltött állpotban az akku egy órán át képes 7800mA, ( vagy 7,8A ) leadására, vagy tíz órán keresztül képes 780mA ( vagy 0,78A ) leadására.

    Tehát ha teszel rá egy változtatható terhelést, amit mindig úgy állítasz, hogy az áram 780mA legyen, és méred, hogy ezt mennyi ideig képes leadni, akkor tudod megállapítani a valós kapacitását. Ha tíz órán át tud leadni folyamatosan 780mA-t, akkor megvan a 7800mAh kapacitása, ha csak öt órán át, akkor már csak fele a valós kapacitása az eredeti, vagy gyárilag megadott értékének.

    Aztán az meg akkumulátor típustól is függ, hogy milyen terhelés mellett tudja leadni a maximális kapacitását. Túl nagy illetve túl kis áramoknál a névleges kapacitásnál általában kevesebb mérhető.