• [NST]Cifu
    <i>Lehet hogy csak én vagyok csökött barom de nem értem miért nem lehetett azt a szondát 5* annyiból megépíteni és mondjuk egy embert is küldeni vele aki korrigálni tudja a fellépő "váratlan" hibákat.</i>

Ezt a politikusoknak magyarázd el. Sok sikert hozzá....

Az űrkutatás addig volt kiemelt téma, amíg a politkusoknak fontos volt (50-es, 60-as, 70-es évek). Ma volt egy szép kis dok. film a natoional geo.-n, amely a két NASA marsrover-szonda (Spirit és Opportunity) elkészítését kisérte végig. Elég durva dolgok voltak benne. Pl. a 70-es években az akkori marsra leszálló szondákra (Viking 1. és 2.) mai pénzben 3,5 milliárdot költöttek, elkészítésük pedig 8 évbe került. A jelenlegi programra 800 millió $ kaptak, és 5 évet.

Vagy ott a Pluto-Kuiper szonda esete, amely eredetileg ugye viszonylag sűrgős lett volna, hiszen a program egyik lényege az, hogy a Pluto-t addig elérje, amíg annak légköre nem fagy meg (fejből nem tudom biztosan, de mintha 2004-es inditás esetén 2016-ra érne oda, és az már a végső határ körül van). Csakhogy a szenátus nem adott rá pénzt, úgyhogy jelenleg úgy tünik, hogy legközelebb olyan 200 év múlva lehet ismét lehetőségünk arra, hogy a plutó légkörét vizsgáljuk...

Amúgy nem teljesen vágom, miért tekinti mindenki teljes kudarcnak az ESA mars-misszióját, hiszen a Beagle 2 "anyahajója" a Mars Express tökéletesen pályára állt a mars felett és megkezdte a tudományus munkáját...