hogy működik ez a dolog?
  • Dj Faustus #180
    Ha olyan szolgáltatóról van szó, aki 2,4 vagy 5 GHz-es (vagy más, hasonló magas) frekvencián adja az Internetet (WIFI/WiMAX Internet-szolgáltatók), ahhoz szokott járni egy vezetéknélküli klienseszköz, aminek van egy Ethernet kimenete.

    Ezt kell összekötni a router WAN nevű kimenetével, és a router webes felületén be kell állítani a csatlakozás módját (WAN setup vagy ehhez hasonló menüpont). Ha idáig felhasználónév+jelszó megadásával csatlakoztál, keresd a PPPOE-t, ha automatikusan kaptad az IP-címet, keresd a DHCP-t.

    Ha mobilszolgáltatóról (T-Mobile, Pannon, Vodafone,...) van szó, kissé árnyaltabb a helyzet. Olyan routert kell beszerezned, amiben van GSM modem, vagy képes USB porton keresztül GSM modemek csatlakoztatására. Ilyesmit gyárt például a Draytek (Draytek Vigor széria pár darabja), vagy a Linksys (Linksys WRT54G3G).
    De ha értesz a Linuxhoz, és be tudsz szerezni egy mini-ITX-es procival egybeépített, kisfogyasztású, USB-vel és Ethernet portokkal (minimum 2 legyen benne!) felszerelt alaplapot, meg egy switchet, akár magad is készíthetsz egyet. ;)