THE FALL: LAST DAYS OF GAIA
  • grebber
    #39
    The Fall: játékteszt

    Sogun, 18:17 - Játék: Akció-RPG

    (RPGDot) Az RPGDot tehenészmester emberei kézhez kaptak egy The Fall tesztverziót, amely wasteland stílusú és természetesen atomkatasztrófa után játszódó termék. A németek potenciális válasza e Fallout hiányos időszakra. Ennek főrszt fílingjét olvashatjátok a következőkben:

    A karaktergenerálás két részből áll. Induláskor csak kiválasztjuk főhősünk képét és a nemét, majd elkezdődik a kaland. Kicsiny település szélén találjuk magunkat. Jobb egérgomb az akciót testesíti meg, mint minden öreg RPG-ben. Bal egérgombra a kurzor átváltozik, például szemgolyóvá, ha kíváncsian rávisszük különféle tárgyakra. Ugyanígy kezdeményezhetünk párbeszédet is a közelben mászkáló NPC-kkel. Egérgörgető gombbal a kamera egy csatornafedélen gubbasztó kövér varjú magasába húzható fel vagy pedig bevonható intim, Lara Croftos, Nézdahátam közelségbe. A kurzor gombokkal hálistennek teljesen körbeforgathatjuk a nézőteret. Fontos NPC-k, mint például a vérben forgó szemű tejárus vagy a machétével rohangáló vécésnéni feje felett aranyos háromszög lebeg. Ővelük kell beszélni a fő történetben előrehaladáshoz. Úgyhogy könnyen tovább vihetjük a cselekményt, ha már mindenkit lemészároltunk, de valahogy sikerült az állást visszatölteni. A karakterek szája nem mozog, viszont hangosan ‘beszélnek’ és szapora gesztusokkal hangsúlyozzák mondanivalójukat – csakúgy mint az Evil Islandsben.

    Első dolgunk az ID kártya megszerzése lesz. Miután megvan a kis aranyos, a Morrowindre kísértetiesen hasonlító módszerrel meghatározatjuk karakterünk összes tulajdonságát. Na itt buzgón kell asszociálni, mert nincsenek megszokott számokkal ellátott táblák, hanem például ha ‘bűnöző’ élettörténetet jelölünk be, akkor karakterünk érteni fog a zárnyitáshoz, ha orvos volt, akkor sebeket jól tudja gyógyítani, valamint ha fiatalkorában vérködbe borult agyú, ámokfutó tömeggyilkosként praktizált, akkor meg egy kötőtűvel is könnyedén lemészárolja ellenségeit. Na itt el fogtok tölteni pár órácskát, mivel dög hosszú a lista. Mindezen felhajtás 10 tulajdonságpont meg 31 skillpont elosztásáért megy.

    Partyban maximum 6 társad lehet. Őket szintén ID-kártyák segítségével lehet kiválasztani. Tulajdonságaik hálistennek összehasonlíthatók. Viselkedésüket a Baldur’s Gate-szes script-módszerrel állíthatod be. A küldetések több úton megoldhatók. Jó vagy rossz karaktert szinte következmények nélkül lehet játszani, hiszen a Fall világában a túlélés a lényeg. Az Automap tetszés szerinti pozícióba húzható a képernyőn és átlátszóvá lehet tenni. Világtérképen Baldur’s Gatehez hasonlóan zónáról zónára mozgunk. Új zónák felfedezéséhez NPC-kkel kell beszélni, szóval óvatosan a népirtással.

    Mindegyik partytagnak saját inventoryja van és két tárgy összeszerelhető. Például egy lézer-pointert simán rá lehet rakni valamelyik fegyverre. Azért vannak döbbenetes kombinációk is, melyek igen élvezetes kézimunkák világra jövetelét teszik lehetővé.

    A textúrák nagyon szépek. A fák hajladoznak. Kutyák rohangálnak ide-oda. Árnyékok mozognak a napszakok váltakozásával. 24 játékóra 60 perc alatt pereg le a The Fallban. Ezalatt az NPC-k teszik a dolgukat. A morcosabbja elszántan fojtogat téged, míg le nem vakarod magadról egy feszítővassal.

    A harc real-time megy, melyet bonyolult vészfeltétel rendszer segítségével meg lehet állítani. Jobb gomb lenyomva tartásakor akciómenű – fekszik, kúszik, térdel, áll – jelenik meg. Mozgás közben karaktereink megőrzik ezeket a pozíciókat, így egész kellemesen ellopakodhatunk célpontunkig. Célszerű a party-t kisebb csoportokra osztani, és több oldalról támadni a rosszfiúkat, illetve védekezni a hátbatámadás ellen.

    Aki szereti a németül karattyoló játékokat, az már októberben megveheti a dájcse verziót. Természetesen a finom, angolul beszélő változatra még várni kell, mert egyelőre nincs hozzá kiadó. A tesztelő RPGDotos fickó szerint nem lett túl nagy katasztrófa a The Fall. Elég jól el lehet majd szórakozni vele. Főleg ha piacra dobják az angol változatot.
    Fejlesztő: Silver Style Entertainment
    Megjelenés: Ősszel

    info:Hardwired