• FtranX
    #199
    "Néhányszor volt nekem olyan, hogy már egész magamnál voltam (nem az álomra jellemző ködösség volt), de jópár másodpercig nem tudtam eldönteni, álom-e vagy sem. Aztán mégis rájöttem, és azzal szórakoztam, hogy vizsgálgattam a tárgyakat, csodálkozva, hogy milyen valósághű minden. (Ez a Lucid Dreaming állapota.)"

    Ez érdekes lehet. Ha már erről van szó, velem meg az az érdekes jelenség történt már meg nem egyszer, hogy az éjszaka közepén felébredtem, de képtelen voltam akárcsak a kisújjamat is megmozdítani.

    "És megint annál a kérdésnél tartunk, hogy van egy jó modell, csak sokan nem akarják elfogadni."

    Hát én azzal nem értek egyet, hogy azt a modellt jónak lehetne nevezni, amelyben a leírt elemek létezésére nincsenek empírikus bizonyítékok. Ezen kívül a jelenségkörre csak nagyon korlátozottan tud jóslatokat tenni. Pusztán amolyan "a Föld azért nem zuhan le, mert egy teknős tartja a hátán" jellegűeket.

    "van egy jó modell, de egyesek/sokan nem akarják elfogadni, mert egy másik modellből indulnak ki, és nem lehet, vagy nem tudják a kettőt összeilleszteni, stb."

    Lásd amit fentebb írtam: inkább azért nem hajlandók elfodani.

    "Hát, inkább általánosságban beszéltünk, 1-2 példával. És bár pl. a akupunktúrának (és amúgy annak a rendszernek, aminek ez is része) nincs jól kidolgozott matematikai modellje, azért nem nevezném össze-vissza bla-blának. Nem csak fizikai-matematikai modellek léteznek. Talán később majd rájönnek, hogy viszonyul a kettő egymáshoz."

    Most egy kicsit összekeveredtek a dolgok. Az akupunktúra magyarázatához szerinem sem szükséges matematikai modell. (nem is erre akartam kiélezni a mondanivalómat).
    Az "áltudományos blabla" alatt azon ezoterikus dolgok magyarázatára gondoltam, ahol nyilvánvaló, hogy még az szerző sem tudja miről beszél. Azért hívják őket áltudományosnak, mert azon kívül, hogy teljesen értelmetlenek, (a dolog "eladása" érdekében) beléjükkevernek a tudomány által használt "divatos" kifejezéseket is, létrehozva ezzel egy nagy hülyeségmasszát. Amit sajnos nagyon sokan hajlandóak megenni.

    pl.
    "1. Egy asztrál áramlat segítségével. Ez a módszer némileg azonos egy acélrúd magnetizálásával és abból áll, hogy a megfigyelőtől a megfigyelni szándékolt jelenethez vezető asztrál atomokból álló sok párhuzamos vonalat az akarat megfeszítésével polarizálunk. Az összes atomok tengelyeikkel szorosan egymással párhuzamosan tartanak úgy, hogy egy ideiglenes csőfélét alkotnak, melyen a tisztánlátó keresztülnézhet. Ezt a vonalat egy történetesen keresztező megfelelő erős asztráláramlat megzavarni, sőt szétrombolni is képes, ez azonban ritkán történik meg."

    Az akupunktúra "ősi" magyarázata is csak annyival jobb ennél, hogy ott maga a jelenség kimutatható.