• FtranX
    #188
    "Néha annyira valóságosnak tűnik (bár nem mindenki képes ilyet álmodni), hogy nem is lehet eldönteni, álom-e vagy sem. (Bár vannak bizonyos technikák, néha ezek sem működnek.) Hallottam olyan esetet, hogy valaki álmában végigélt egy életet, és a halála pillanatában ébredt fel."

    Ha álom közben az események valóságosnak is tűnnek, ébren átgondolva már aligha. Pl. legtöbbször nagyon kevés részletre emlékszik az ember (tudod hogy hol voltál, mit csináltál, de a környezetet már nem tudod úgy leírni, mint ha a valóságban történt volna) vagy visszagondolva olyan az egész, mint ha egy filmen nézted volna végig, amire szinte semmi tudatos irányítssal nem voltál. (ha ez nem így lenne én állandóan csak aludnék :))
    Már számtalan álmomban történt olyan, hogy feltettem magamnak azt a kérdést, hogy "Ez álom??". A válsz természetesen mindig az volt, hogy "nem az". :)
    Ennek ellenére nem zárom ki, hogy valaki álmodhat "valóságosat" is.

    "A meridiánok rendszerét nem hasraütésszerűen alkották meg, hanem több száz év megfigyelései alapján, az összefüggéseket figyelve."
    "Lehet, hogy részben téves, de bizonyos összefüggések valósak. Nem kell kidobni több száz, ezer év talasztalatait. És válaszra vár a kérdés, hogy miért viselkedik legalábbis úgy a szervezet, mintha léteznének a meridiánok, stb."

    Bármilyen egyszerű jelenségre lehet bármilyen bonyolult, saját határain belül logikus modellt alkotni, amely (többé kevésbé) összhangban van a megfigyelésekkel.
    Egy ilyennek az ismerete valóban nem haszontalan, de mindenképpen újra kell építeni.


    "Csak bonyolódik a helyzet, ha többezer fizikussal állsz szemben egy olyan elmélettel, amiben van logika, de teljesen eltérő, mint amihez hozzá vannak szokva."

    Kezdem elveszíteni a fonalat, ezért inkább hanyagolnám a benszülöttes példát.
    Azért van különbség egy kvantummechanikához hasonlóan (matematikailag is) kidolgozott elmélet, amelynek a megértése egy képzett kutatónak is kihívást jelent, és egy pongyolán megfogalmazott, "áltudományos blabla" között, amiről még egy hozzá nem értő is kapásból látja, hogy nem üti meg a mércét.
    Mert hogy a témák többsége, amiről vitatkozunk az útóbbi kategóriába tartozik.