• [NST]Cifu
  #55
  Szerinted egy urhajonak az a fele ahol a nap suti forro, a masik meg fagy? Eltekintve a burkolat hovezetesetol.

  Pontosan ez a helyzet. Az árnyékos részen ugye nem fűti semmi a felületett, emiatt van hideg, a napos részen viszont az intenzív napsütés következtében hőt vesz fel (a világűrben erősebb a napsütés hatása, mint a földön, mivel azt nem szűri meg semmi, míg a földre érő napsugarakat megszűri a légkör).

  Ha en megyek egyre magasabbra, fazni kezdek, hiaba sut a nap, nem?

  A nagy magasságba igyekvő hegymászók szerinted miért kennek napvédő krémet az arcukra? Azért, mert azt igen intenzíven süti a nap, hiába -10 fokos a levegő, e nélkül leégnének.

  A ho megfogasahoz kell valami "tomeg" szerintem.

  A megfogásához igen. De itt mitől is keletkezik hő? Attól, hogy a napból jövő sugárzás, amely a spektrum széles skálájából áll (Infravöröstől a látható fényen át az Ibolyántúlig) energiát ad le arra a felületre, ami felfogja. Álltalános iskolában volt (vagy legalábbis kellett volna) lennie szó arról, hogy először a Földön is a talaj melegszik fel, amelyet a napsugarak melegítenek. A légkör a felszintől kapja a hőt, és ahogy egyre magasabbra megyünk, éppen azért csökken a hőmérséklet, mert a felszinről kisugárzó hő már egyre kevésbé éri el.