#20: Úgy tudom, az űr elfegyveresítését nemzetközi egyezmények tiltájk.
#Úgy általában: A Mars repüléssel kapcsolatban már megkérdeztem, megkérdezem most az emberes repüléssel kapcsolatban is, úgy általában: Mi az, amit a sokkal olcsóbb műholdakkal nem lehet elvégezni? Miért kell űrállomás? Miért kell űrrepülőgép? Építsenek olyan keringő kísérleti labort, amiben távirányítással lehet dolgozni.. ehhez nem kell az érzékeny, drágán üzemeltethető emberi testet is az űrbe vinni.
Támogatom a többször felhasználható űreszközök fejlesztését, mert ez nyit majd kulcsot az olcsó űrrepülések irányába, de ezen technológia kifejlesztéséhez megint csak szükségtelen embert is a járműbe pakolni.
Kíméljetek a "Világűr a jövőnk", és "Kell a haladás" kaptafájráa készült válaszoktól. Ezek igazak lehetnek, de mint már sokszor leírtam, nincs még olyan gazdasági-társadalmi kényszerítő körülmény, aminek az okán feltétlenül muszály a drága emberes űrrepülést fenntartani.
Történelmi példát idézve, nem a Római Birodalomból indultak el Indiába - Ámerikába - a hajósok. Talán képesek lettek volna az átkelésre, (a "Talán át is keltek" legendát ne bolygassuk) de különösebb hasznuk nem származott volna belölle. Akkor mentek el Indiába, amikor az nyereséggel kecsegtetett. Ha tetszik, ha nem, mind a tengeri, mint az űrhajózás feltételeit a gazdaság teremti meg, ezért ezeket - mint termelőeszközöket - a gazdaság szolgálatába kell állítani, és annak törvényszerűségei alapján kell művelni. Ha pedig valami ráfizetéses, akkor azt abban a formájában nem szabad tovább csinálni.