SEGÍTSETEK!
  • uwu 80
    #305
    Ez így édeskevés a feladat megoldásához.
    Tudni kéne hogy az "aláfogás" csukló, vagy befogás. (bár van olyan eset amikor mindegy, pl. a lentebbi megoldás épp olyan lesz) Meg hogy milyen a teher a polcon.
    És tudni kell a polc keresztmetszetét és anyagát is.

    A támaszok típusa befolyásolja az erőjátékot, a teher szintén.
    Ha a keresztmetszet állandó, akkor is lehet bordás, ha mondjuk fémből van és felhajtott peremei vannak. De ha egyszerű téglalap keresztmetszetű, és fából van, a fa nem ugyanúgy bírja a nyomást és a húzást, szóval nem az a legjobb ha a negatív és pozitív nyomaték egyforma.

    Ha a példa szimmetrikus keresztmetszetű, egyenletesen megoszló teherrel terhelt polcra vonatkozik, ami olyan anyagból van ami ugyanúgy bírja a nyomást és a húzást. Valamint a pontszerű csuklós támaszokat úgy akarjuk elhelyezni hogy a szélső szálfeszültségek minimálisak legyenek lent és fent, akkor a befüggesztett résznek gyöknyolcszorosának kell lennie a két konzolhoz képest. Tehát a támaszokat 170cm polc esetén 35.2cm-re kell rakni a szélétől.

    A megoldás a nyomatéki ábra felrajzolása után triviális. Egyenlővé kell tenni a negatív és pozitív nyomatékot, így a támaszbeosztást alkotó ismeretleneknek egyenletrendezés után adódik az aránya.