Lehet egyáltalán? És ha igen hogy/mivel?
  • ibrik
    #41
    Én az már ajánlottam az SVCD-t, de csak akkor, ha az asztali lejátszód ismeri - bár a mai DVD-k mind ismerik, de még léteznek olyanok, amelyek nem képesek rá.

    A beállításokról...
    A sima VCD-vel az a gond, hogy annak kötött a formátuma, mert amellett, hogy kisebb a felbontása (352x288) a bitráta is csak állandó 1150 kb/s lehet, a hang pedig 224 kb/s MP2 (MPEG1-Layer2). Ebből adódik, hogy egy 80 perces CD-re kábé 76 percnyi videó fér el, tehát kizárólag a film hossza dönti el, hogy mennyi CD-re fér el a teljes film ebben a formátumban. Ráadásul 76 perc felett, ha csak 1 perccel is hosszabb ennél a film, akkor is szükség van a második CD-re, amin csak pár MB-nyi adat lesz...

    Az SVCD esetén már egészen más a helyzet. Ennek a hangja is csak állandó bitrátás MP2 lehet (az asztali DVD-k csak ezt tudják lejátszani), aminek 192 kb/s bitrátájúnak kell lennie. Viszont magának a teljes videónak (kép és hang együtt) az össz-bitrátája nem haladhatja meg - ha jól emlékszem - a 2500 kb/s értéket. Ezen belül azonban a film "mozgalmasságának" függvényében el lehet térni - tehát SVCD-k esetében lehetséges változó bitrátás (VBR) videósáv használata.
    A tapasztalatok azt mutatják, hogy DVD2SVCD-vel VBR kódolással SVCD-formátumban egy 76 percnél rövidebb film jó minőségben ráfér egy CD-re - sokkal jobb minőségben, mintha csak sima VCD lenne. (76 perc fölött már kell a második CD is, de itt már mindkét CD tele lesz írva a lehető legjobb minőségen)

    Tehát én az SVCD-t ajánlom - feltéve, hogy a DVD-lejátszód is ismeri.
    És a legjobb módszer, ha a DVD2SVCD-ben kikapcsolod a végső CD-imázs készítését és csak az MPG fájl(oka)t készítteted el vele, amiket a Nero-val SVCD-módban könnyen kiírhatsz.

    Bővebb leírás a DVD2SVCD használatáról