Forever Living Products - vagyis mit tudunk az Aloe Vera-ról
-
flappyearz #811 Pyro, van egy rossz hírem: a dívány szerzői szerintem unatkozó háztartásbeliek, autodidakta lakberendezők vagy hasonló magasan kvalifikált, de a biokémiai tudományok terén aggasztóan hiányos ismeretű egyének.
Azért is vagyok könnyű helyzetben mert pont a példában említett flp deo esetét rágtam végig alaposan, mivel a triclosan számomra is ismerős, így eléggé módszeresen utánanéztem, hogy mi is a baj vele. Ezt részletezem példaként, a többit elintézném azzal, hogy „tudományosan alátámasztható forrásokkal az állításokat nem tudja bizonyítani”.
A triclosan egy antibakteriális szer, emlékeim szerint kb 8-10 éve lett sláger, mikor kiderült, hogy mindenféle kellemetlen hatása van, például erősen klóros vízzel formaldehidet alkot, amit elfogyasztva mindenféle kellemetlen betegséget lehet hatékonyan beszerezni. Emellett jó antibakteriális szerként pusztította a szájbaktériumokat (fogkrém+triclosan), a gyomorbaktériumokat, a bélbaktériumokat, és ez még csak a közvetlen hatás. Emiatt gyakorlatilag minden országban betiltották bármiféle szájon át bevett szer alkotóelemeként.
Bőrön át nem szívódik fel, nem harap, szúr vagy rúg. Baktériumokat öl, vélhetően ez az oka annak, hogy a deoba tették. *Nagyon* alapos kereséssel sem találtam semmi arra utalót, hogy bármilyen kísérletben bőrön át konzisztens gondot okozott volna. Említenek allergiás reakciókat, nagyjából olyan ritkaságban, mint az allergiát a sóra, bazsalikomra vagy pókhálóra: létezik ilyen, de a gyakorlatban jelentéktelen mennyiségben. Kb ennyi a „rákkeltő” triclosanról.
Bocs, még egy kedvencemet szapulják: propilén glikol. A szakháziasszony gonoszul odaveti: HÁHÁHÁHÁ ezt IPRAI FAGYÁLLÓNAK is használják!!! Wow. Milyen igaz. Persze a sót is használják ipari fagyállónak, mégis megeszed, Mariskám. ;-) De amúgy ez egy teljesen közönséges nyálka, békés szénhidrogén és annyira veszélytelen hogy még ha megiszod is csak akkor lesz tőle bajod, ha hordósan csinálod.
A többi anyag nagyrészt ugyanígy nem a rákot kelti hanem a hangulatot. Egy része valóban allergén IS lehet, de a legtöbb anyag esetén az a szerencsétlen szépipari cég nagyon komolyan utánanéz, hogy nehogy baj legyen belőle, így nagyon valószínűtlen hogy a mindenféle halálos állításokat bizonyítani lehetne. Nekem is volt ilyen „Halálos E-Számok” listám, amin rajta volt a citromlé meg a céklaszínezék is, ami persze halálos, ha pl. 5 kilót megiszol belőle vagy belefullads; azonban a tudományosan hangzó állításokat sajnos sehogyan sem sikerült alátámasztani.
Ezek nagy része városi legenda.
De, hogy a témánál maradjunk: az flp deoban levő triclosan egy erős, szintetikus antibakteriális szer. Semmi természetes nincs benne. Ugyanígy a legtöbb tablettában találunk egy-két térfogatnövelőt meg tartósítót, de lássuk be, hogy szomorú lenne a vevő, ha a hatezerér' megvett tabletta lejárati ideje 2 hét lenne. ;-) Valamit - valamiért.
Másrészt ami pozitív, hogy az FLP esetében minden termék pontos összetevői fent vannak a weben, pl. találomra megnéztem egy tablettát (lycium+): lycium kivonat, medvecukor flavonoid kivonat; mikrokristályos cellulóz (hordozóanyag), cellulóz (ragasztónak), nátrium croscaramellose (egy keveredést segítő anyag, cellulózból faragják), sztearinsav (a mosolygó zsírsav, itt csomósodásgátló E570), magnézium-sztearát (térfogatnövelő, csomósodásgátló, teljesen barátságos E572), szilícium-dioxid (ha azt írom, hogy homok, kinevetsz, de amúgy az, víztaszítónak). Ennyi, mindegyik ártalmatlan töltelékanyag (és ebben még tartósító sem volt, nahát).