• lammaer
    A scriptekről: az SDS-t még nem próbáltam, viszont a TradeCommandSoftwareMK3-at igen.
    Tehát, ez egy olyan cuccos, amit ha felrakunk egy szállitó hajóra, akkor az képes magától kereskedni.
    Kétféle kereskedési mód van: sector trader és universe trader.
    Az első értelemszerűen csak 1 szektoron belül tevékenykedik, mig az utóbbi gyakorlatilag teljesen szabadon császkál a szektorok között.
    Namost, amint felrakunk egy trade comm softit a hajóra, alapból csak a sector trader lesz elérhető. Ahogy kereskedik a hajó, a benne lévő pilóta szintet lép (a szintje ki is van irva a neve mellé) bizonyos profit (talán 100K) kitermelése után. Universe traderként csak 8. szint után tud a pilóta tevékenykedni. Ehhez hozzájön, hogy ahogy emelkedik az adott ürge szintje, egyre nagyobbak az igényei (kell neki pajzs, fegyver, jumpdrive, fighter drone stb) amit ő automatikusan be is szerez (pénz természetesen kell hozzá). A fejlődéssel viszont egyre intelligensebben kereskedik, ráadásul a jumpdriveot is aktivan használja (vesz hozzá energiát is, tehát ezzel nem kell törődni). Lényegében egy universe trader teljesen elvan, és csak a pénzt termeli - hogy pontosan mennyit, arra be lehet kapcsolni egy loggolást, ami egy külső XML fájlba irkál mindenféle adatot (még nem néztem meg, hogy megéri e...).
    Nekem 1 universe traderem van, és eléggé vigyáz magára - a khaak/xenon veszélyes szektorokat elkerüli, eddig még sose támadták meg, nem úgy mint a normál szállitóimat.
    Érdekesség, hogy a pilótát lehet pakolgatni a hajók között, a szintje igy nem veszik el. Lassan már RPG lesz kedvencünkből... :)

Érdekesség: állitólag - legalábbis az egosoft fórumon irták - 10 magas szintű universe trader teljesen hanyattvágja az X2 univerzumot. Mivel baromi gyorsan kereskednek, a gépi szállitók szép lassan abbahagyják a kereskedelmet, és a szektorokból "eltűnnek" a kereskedő hajók, mivel a gép gyárait az universe traderek jól ellátják. Hogy ez igaz e, az azért szerintem kétséges, mert hát rengeteg gyár van, mindenestre az tény, hogy már 1 universe trader is jól felborogatott egy-két szektort.

Hát kb ennyi a trade mk3-ról. Ami fontos: az 1.4-es patchben már benne van cuccos, de eléggé kezdetleges, ezért bocsájtották ki az újat.
    Mégvalami: a XAI Corposok is csináltak valami hasonlót (sőt, sokak szerint ezt másolta le az egosoft), ki is próbáltam és szinte ugyanezek a funkciói, bár mintha az egosoftos intelligensebb lenne....