Java applet
  • Terensz
    #12
    Háj!
    Nah, 3 és fél éve a kutyus se nézett ide, de azért támasszuk fel a tápigot!!4. Hátha valaki - rajtam kívül - foglalkozik java applet készítésével.

    Pár gondolatban azért összefoglalnám a lenti sorokat, meg a válaszokat, amire tudom.

    JAVA mint olyan: egy programnyelv. 2 területen használják:

    - JAVA SERVLET: működését tekintve ugyanaz, mint a php, szerveroldali nyelv. Futtatásához telepített Java nyelv (a webserveren) és Apache Tomcat (így, mint az elhíresült blogger) szükséges.

    - JAVA APPLET: kliensoldali nyelv, ugyanúgy működik, mint pl. a starcraft.exe, csak platformfüggetlen, mivel az appletet beágyazod a böngésződbe. (Ha átmegy ennyi html kód, akkor megtekintheted:)<[ezNemReszeAKodnak]applet width=800 height=600 code="belabaGumicsizmaja.class"[ezNemReszeAKodnak]><[ezNemReszeAKodnak]/applet>

    ([ezNemReszeAKodnak]: csak megpróbáltam szépbombázni a pure HTML kódot.)
    Ha elindítod a html-t (ne köss bele, hogy php-val is megy, megy persze, de a böngésző számára a php is csak HTML)

    Tehát platformfüggetlen, azaz: fut bármilyen oprendszeren, ahová fel van telepítve a java.
    Fontos:
    - hiába kliensoldali, maga a Java applet file (valami.class) - esetleg több file - a webszerveren van, a kliens böngészője betölti és értelmezi. Azaz: ha a gépeden akarsz appletet futtatni, telepíts fel webservert és ágyazd be html-be az elkészített appletedet.
    - Az applet csak azon a gépen képes szerverhez* (pl. mysql) kapcsolódni, amelyiken van a .class file.

    (*: innentől daemon, azaz: szerver-program, nem pedig szerver-gép)
    --------
    Innentől csak JAVA APPLET!!4
    --------
    A Java applet forráskódját notepad/notepad++ segítségével célszerű elkészíteni, de ez a kód nem fut le önmagában. Build-elni, azaz fordítani kell. Java fordító innen tölthető le. Kezdetnek JAVAslom a "Java SE Development Kit (JDK) 6 Update 10" feltelepítését. (most, így 2008 nov. végén :-) nemsoká biztosan lesz újabb.)
    Ha fent van a fordító, és kész a java forráskódod (HelloWorld.java), akkor másold a HelloWord.java-t a JavaJDK "bin" könyvtárába (pl.: C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_10\bin), majd: START menü -> futtatás -> "cmd"[enter] -> "cd C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_10\"[enter] -> "javac.exe HelloWord.java". Ha hibátlan volt a kód, akkor kapsz egy HelloWorld.class bináris file-t. Ezt ágyazd be a HTML kódba, és ennyi.