Hol lehet bejelenteni?
  • Cat #10
    A Kyoto-bojkott miatt ultimátumot kaphat Oroszország

    A tegnap kezdődött EU környezetvédelmi csúcson viták folynak arról, ultimátum elé állítsák-e a kyotoi egyezmény ratifikálását halogató Oroszországot. A késlekedés nem csupán a környezetet veszélyeztetné, hanem az európai vállalatokat is hátrányos helyzetbe hozná.

    A csúcs résztvevőinek véleménye megoszlik abban, hogyan reagáljanak Moszkva álláspontjára, amely késleltetné a kyotoi egyezmény ratifikálását.

    "Oroszországot ultimátum elé kell állítani" - írta a Financial Times-ban Loyola De Palacio, az EU energiaügyi biztosa. Ha az USA mellett még egy jelentős világgazdasági tényező kihúzná magát a jegyzőkönyv hatálya alól, akkor az nem csupán a környezetre lenne káros hatással, hanem az európai vállalatok versenyképességét is csökkentené. Az EU-nak éppen ezért egy B-tervet kell kidolgoznia arra az esetre, ha Moszkva nem hajlandó a ratifikációra.

    Margot Wallström, az EU környezetvédelmi biztosa ezzel szemben ellenzi az ultimátumot. Wallström ebben a kérdésben Romano Prodi támogatására is számíthat, írja az osztrák Der Standard.

    Március végéig minden EU-tagállamnak be kell nyújtania a saját széndioxid-kibocsátásról szóló adatokat, illetve azok csökkentését kitűző terveket. Jelenleg ezt csupán Írország, Nagy-Britannia és Hollandia tudná megtenni.
    A kyotoi jegyzőkönyvet eddig 120 ország ratifikálta, legutoljára - múlt héten - Ukrajna.