image-BD73_519E93E2.jpg
  • szomferi
    Bajnokok Ligája - Kedd

A téli szünet előtti utolsó csoportkör a Bajnokok Ligájában. Ezután kicsit megpihenünk, sorsolunk, majd esélyt latolgatunk. Mielőtt azonban a megérdemelt nyugalmat megkapnánk, egy kis terrort a képünkbe nyomnak a csapatok. Már kedden lesz három olyan mérkőzés is, amely élet-halál harccá fajulhat, és ha nem figyelünk oda, még a végén kénytelenek leszünk egy Olimpiakosznak szurkolni a legjobb 16 között. Nézzük meg a keddi játéknap meccseit, számolgassunk, latolgassuk az esélyeket.

E csoport

A Leverkusen van a legelőnyösebb helyzetben, ezt sem gondoltam volna az első fordulós londoni 0-2 után. Most úgy áll a helyzet, hogy Belgiumban nekik akár még a vereség is beleférhet, de jobb számukra az egy kis pontocska. A Chelsea és a Valencia ellenben élet-halál harcot vív egymással, ahol bármi lehet. Ha 1-1-nél nagyobb arányú döntetlen születik, vagy győznek a Deneverék, akkor a spanyolok örülnek, minden más esetben tiszta a sor, az angolok mennek tovább.

Racing Genk – Bayer Leverkusen

A kérdés az, mennyire érdekli a németeket a meccs. Meglepő módon az előzetes kezdőcsapatok szerint Robin Dutt a teljes első csapatot beveti, egyedük a sérült Ömer Toprak nem lesz ott, de ő már a Hertha elleni 3-3 idején megsérült. A belgáknál Mario Been edző széke erőteljesen inog, rendre cikkeznek a kirúgásáról. Talán megint Kötelesen fog múlni a megmenekülése. Én szerintem gólokra mennék, örömfocira is lehet esély.

Chelsea - Valencia

Mint írtam, itt vér fog folyni. Mindkét csapat győzelemmel hangolt a hétvégén, azonban a Valencia megszenvedett az Espanyol ellen, míg a Kékek végül fölényesen nyertek Newcastle-ben. Igaz azonban az is, hogy a spanyoloknál pihent Jonas, Sofiane Feghouli és Roberto Soldado is, akik most vérben forgó szemmel mennek ki a Stamford Bridge gyepére. A meccs Andres Villas-Boason fog múlni: ha végre lesz vér a pucájában, akkor nem hiszem, hogy lesz gondja az angoloknak, ha beszarijancsit játszik, akkor bármi előfordulhat. Szerintem Daniel Sturridge fog dönteni!

F csoport

Vicces a szituáció, ugyanis az Ágyúsok biztos csoportelsőként látogatnak Görögországba, a másik találkozón pedig a Dortmund hazai pályán küzd meg a Marseille-el a továbbjutásért. Amennyiben a görögök legalább egy pontot szereznek, és a franciák nem nyernek, akkor az Olympiakos megy tovább, ha a Dortmund legalább négy góllal nyer, a görögök pedig kikapnak, a németek az örülők. A franciáknak az egyetlen esélyük, ha nyernek, vagy döntetleneznek és Megyeriék nem nyernek.

Olympiakos – Arsenal

A görögöknél nem lesz a spanyol irányító, Ariel Ibagaza, valamint Ljubomir Fejsa és David Fuster. Az angolok elég tartalékos csapattal utaznak, talán még a védelmüket mondanám a legerősebbnek, hiszen itt várható a Koscielny, Vermaelen, Squillaci, Santos négyes aprítása. Ellenben a középpályás soruk, és a támadóik a cserepadról jönnek, Andrei Arshavin és Chamak a legnagyobb nevek a kezdőben. Egy dolog miatt hajthatnak az angolok: meg akarják szerezni Mario Götzét a Dortmundból, és egy hatalmas jó pont lenne számukra, ha ők segítenék a Borussiát a továbbjutásban. Persze erre azért kevés az esély, én például hazai győzelmet mondanék.

G csoport

Az APOEL-t már nem lehet kiejteni, ez pedig hatalmas égés a csoportnak. A másik továbbjutó helyért hadakoznak a csapatok, a Porto a Zenitet fogadja. Egyszerű a képlet: a szentpétervári alakulatnak a döntetlen is elég, a Portónak viszont csakis a győzelem jó eredmény. Az ukránok már csak a tisztes helytállásért küzdenek.

Porto – Zenit

Fredi Guarin és Alekszandr Kerzsakov. Két hiányzó, de rajtuk kívül mindenki bevethető. Ez lesz az a meccs, amit még a legnagyobb tipsterek sem mernek bepróbálni. Elég csak a Porto néhány igazán komoly égésére gondolni, vagy a szentpétervári első találkozójukra. Ha a játék ölésére mennek az oroszok, akkor beégnek, de és Luciano Spallettit nem úgy ismerem, hogy betojna a Sárkányoktól. Én az oroszoknak szurkolok, Spalletti az egyik kedvenc edzőm. Persze a tippelést messze kerülöm.

APOEL – Shakhtar

A továbbjutás örömére Ailtont pihenteti mestere, ezért a „nagy Solari” öcsikéje, Esteban Solari fog kezdeni ékként. A ciprusiaknál sérült Helio Pinto, Ivan Trickovski és William Boaventura. Az ukránoknál csak Dmitri Csigrinszkij fog hiányozni, de ő már október vége óta maródi, tehát nem oszt, nem szoroz. Meg nem tudnám mondani, mi lesz a meccsen, szerintem csak az őrültek fogadnak erre a találkozóra.

H csoport

Ez az a csoport, ahol a lényegi kérdések már korábban eldőltek. A Barcelona és a Milan kéz a kézben, puszipajtásként masírozott tovább a legjobb 16 közé. Esetükben valódi tét híján leginkább presztízsértéke van a zárókörnek, amelyben a Barca a csoportutolsó fehérorosz BATE Boriszovot fogadja, s éppúgy biztos favoritja a kedd esti meccsnek, mint a milánói elitalakulat, amely a cseh Viktoria Plzen otthonában szerepel.

Barcelona – BATE Boriszov

Én csak egy hírt osztok meg, mindenki vonja le a megfelelő következtetést: „Talán soha vissza nem térő alkalomhoz jut a BATE Boriszov: a fehérorosz együttes ugyanis kedden este a Camp Nouban győzheti le az FC Barcelonát. Papíron ugyan a címvédő lesz a vendégek együttese, de a katalánok elképesztően fiatal együttessel szerepelnek majd. Az összecsapásnak csak a BATE szempontjából lesz tétje, a három pont ugyanis Európa Liga-szereplést érhet. Feltéve, ha az AC Milan nem veszít a Plzennel szemben. A Barca már biztosan csoportelső, így a Real Madrid elleni jövő szombati szuperrangadó előtt Pep Guardiola vezetőedzp 13 sztárnak adott BL-pihenőt. A kapus Valdés mellett Alves, Puyol, Abidal, Mascherano, Keita, Sergio Busquets, Xavi, Iniesta, Cesc, Messi, Alexis Sanchez és Villa sem szerepel a BATE ellen. Kedden az első keretet a kapus Pinto, valamint Piqué, Fontas, Maxwell, Thiago, Pedro és Cuenca képviseli majd a Camp Nouban. A többi játékos a korosztályos csapatból érkezik. Oier, Montoya, Bartra, Muniesa, Sergi Gómez, Rafinha, Dos Santos, Deulofeu, Riverola, Sergi Roberto és Kiko Femenía reménykedhet a BL-szereplésben”. Van elég szufla a fiatalokban? A Barca-kutyusok már ugatnak is: van-van.

Plzen – Milan

Nem értem Max Allegrit, mit akar a meccsen, hogy szinte a teljes első keretet magával vitte. Elmondom én neki, nem kell itt bizonyítani senkinek, elhisszük, hogy jó csapat, köszönjük, pihenjenek a srácok. Alberto Aquilani eltiltott, Mark van Bommel, Alessandro Nesta és Christian Abbiati sérültek, de ennyi. Miért nem lehetett pihentetni Nocerinot, Thiago Silvát, K. P. Boatenget?! Ők viszik hátukon a csapatot, igazán megérdemeltek volna egy kis nyugalmat. Szegény cseheket sajnálom, mert így biztosan elúszik nekik a csoport harmadik hely, pedig megérdemelték volna. Vad II-nek pedig szurkolhatunk, hogy ne fújjon szarul.

by Szigo prof