• NEXUS6
    #31
    A barátnőmmel most beszélgettünk az ilyen gondolati konstrukciókról. Meg is világította számomra, hogy az ilyenek minimum 2 egymást támogató állítást tartalmaznak. Hogy megvilágítsam S. Hawking fizikustól(elméleti) idézek két gondolatot:
    1. szingularitások keletkezhetnek (többek között) viszonylag nagy tömegű csillagok összeomlásakor (fekete lyukak)
    2. létezik egy úgy nevezett "Kozmikus cenzúra", mely szerint külső megfigyelő nem szerezhet tudomást ezekről a szingularitásokról. (talán mert mindenki aki a kialakuló fekete lyukról tud, az maga is a lyuk részévé válik)

    Ezek marha szép gondolatok és lehetővé teszik, hogy annak ellenére, hogy ilyen képződményt még senki nem tapasztalt, még is könyveket lehet róluk írni. De ilyen a húr elmélet is, meg egy csomó elméleti fizikai, meg mindenféle igazán áltudományos elmélet. (Ha belegondulunk a kozmikus húrok meg bránok elmélete tökéletesen kielégíti az áltudományosság minden kritériumát, többek között olyan gondolati konstrukciókat tartalmaznak, melyek mögött semmilyen reális tapasztalat, megismételhető kísérlet nincs, és biztosan tartalmaz két egymásra vonatkozó állítást is.)